پایتون یا پی اچ پی؟ کدام یک برای شروع راحت تر است؟
اینکه درست در ابتدای مقاله، یک جواب مستقیم و محکم به این سوال بدهیم، کمی دور از منطق و واقعیت است. انتخاب پایتون یا پی اچ پی کاملاً به هدف و نیازهای شما بستگی دارد.
برای پیدا کردن پاسخ درست این سوال، اول باید بدانید هدف شما از مقایسه این دو زبان برنامه نویسی چیست؟ در چه زمینه ای می خواهید پایتون یا پی اچ پی را انتخاب دهید و به عنوان زبان برنامه نویسی موردنیاز خود یاد بگیرید؟ با بررسی تفاوت ها، نقاط قوت و نقاط ضعف این دو زبان است که می توانید جواب سوال خود را پیدا کنید.
اگر منظورتان از شروع، شروع درک برنامه نویسی است، پایتون گزینه خوبی برای شماست چون سینتکس ساده ای دارد و از جامعه ای بهره مند است که روز به روز در حال گسترش است و همین ویژگی ها باعث شده اند که این زبان پروسه یادگیری راحت تری داشته باشد.
اگر قصدتان شروع برنامه نویسی مبتنی بر وب است، php می تواند گزینه کاربردی تر و بهتری برای شما باشد.
و هزاران اگر دیگر که می توانند جواب این سوال را تغییر دهند.
ما اینجا هستیم که یک بررسی جامع و کامل از Python و PHP را در اختیار شما قرار دهیم تا هر چه سریع تر و با قدرت در مسیر اهداف خود قدم بردارید. اگر در این مسیر، برای پیاده سازی اپلیکیشن ها و پروژه های فوق العاده خود به یک سرور قدرتمند نیاز دارید تا به راحتی از عهده میزبانی از وبسایت یا اپلیکیشن شما بربیاید، می توانید به صفحه خرید سرور مجازی (VPS) آسام سرور سر بزنید و یک انتخاب ایده آل برای پیاده سازی ایده های خود انجام دهید
دیگر وقت آن است که وارد اصل مطلب شویم و این دو زبان برنامه نویسی را بررسی و مقایسه کنیم :
بررسی نقاط قوت و نقاط ضعف پایتون
همانطور که در مقاله پایتون چیست هم اشاره کردیم، این زبان به عنوان یک زبان متن باز و سطح بالا از ویژگی ها و قابلیت های بسیار مهمی برخوردار است که باعث شده است به زبان موردعلاقه اکثر برنامه نویسان حوزه های مختلف تبدیل شود.
از مهم ترین برتری های زبان پایتون می توان به موارد زیر اشاره کرد:
سادگی و خوانایی کد
Python سینتکس ساده ای دارد و قوانین آن تقریباً مشابه زبان انگلیسی است که همین ویژگی ها باعث شده اند کد نویسی با زبان پایتون محدودیت های کمتری نسبت به زبان های دیگری مثل جاوا داشته باشد. اینکه یک زبان برنامه نویسی سینتکس ساده و قابل درکی داشته باشد، مزیت بسیار مهمی است. مخصوصاً برای برنامه نویسان مبتدی که سعی در یادگیری و درک اصول اولیه برنامه نویسی دارند.
عدم نیاز به سیمی کالون ها (;) در انتهای خطوط، عدم نیاز به پرانتر ها اضافی برای شرط گذاری ها و حلقه ها، عدم نیاز به تعریف نوع متغیرها، استفاده از فضای خالی بین بلوک های کد مربوط به حلقه ها، شرط ها و .. همگی باعث شده اند که کدنویسی با زبان پایتون کار بسیار ساده ای باشد و در آخر کار هم با یک سورس کد بسیار خوانا و قابل درک روبرو باشیم.
تنوع و قدرت
پایتون یک زبان چند منظوره است و در حوزه های مختلف برنامه نویسی کاربرد دارد. طراحی وبسایت، توسعه اپلیکیشن های موبایل و دسکتاپ، تحلیل داده ها، هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و حتی توسعه بازی های ویدیویی از مهم ترین حوزه هایی هستند که با زبان پایتون انس گرفته اند.
دلیل اصلی این قدرت پایتون، کتابخانه ها، پلاگین ها و پکیج هایی هستند که می توان به پروژه پایتون اضافه کرد و قابلیت های آن را متناسب با نیازهای برنامه نویسی توسعه داد. این کتابخانه ها علاوه بر این که هزینه و زمان برنامه نویسی را کاهش می دهند، ویژگی ها و قابلیت های مختلفی را به پروژه اضافه می می کنند که پیاده سازی عملیات پیچیده و تخصصی را ممکن می سازند.
پشتیبانی از انواع الگو های کدنویسی
پایتون به عنوان یک زبان سطح بالا از الگو های کدنویسی مختلفی پشتیبانی می کند و همین انعطاف باعث می شود که برنامه نویسان روش های کدنویسی را متناسب با نیازها خود انتخاب کنند.
منظور از انواع روش های کدنویسی، موارد زیر هستند:
شی گرایی (OOP)
این روش برنامه نویسی به توسعه دهندگان اجازه می دهد که با ایجاد کلاس ها و اشیا، کدهای خود را بهتر سازماندهی کنند و با پنهان سازی جزئیات پیچیده کدهای خود، قابلیت توسعه و استفاده مجدد برنامه خود را ارتقا دهند. انتزاع، کپسوله سازی، ارث بری و چند ریختی از مهم ترین ویژگی هایی هستند که باعث شده اند روش شی گرایی انعطاف و عملکرد شما را در کدنویسی افزایش دهد.
برنامه نویسی تابعی (Functional)
تمرکر اصلی این الگوی برنامه نویسی روی توابع است و این توابع، واحد اصلی کد محسوب می شوند. برنامهنویسی تابعی از مفاهیمی مانند توابع بالاسر (Higher-Order Functions)، توابع مشترک (Closures) و توابع تحت تعریفشده (Lambda Functions) بهره میبرد.
در کل، کد خواناتر و ساده تر، پایداری و قابلیت اطمینان بالاتر، انعطاف پذیری و قابلیت استفاده مجدد و ساده سازی پروسه تست از مهم ترین مزایای این روش برنامه نویسی هستند.
برنامه نویسی ساختاریافته (Structured)
پایتون از برنامه نویسی ساختار یافته هم پشیبانی می کند. به این صورت که می توانید جریان برنامه را با استفاده از ساختارهای کنترلی مثل حلقه ها و شرط ها کنترل کنید و با سازماندهی بهتر کدها، خوانایی آن را بالا ببرید.
پشتیبانی از ابزارها و فریمورک های مختلف
فریمورک ها بسته های نرم افزاری هستند که توابع و ابزارهای خاصی را به صورت آماده برای توسعه اپلیکیشن ها ارائه می دهند. با استفاده از این فریمورک ها دیگر نیازی نیست که خود برنامه نویس کدهای مشابه را به طور مداوم تکرار کند و همین باعث افرایش سرعت و کیفیت توسعه پروژه ها می شود.
ساختارها، الگوها و تکنیک ها استانداردی که همراه فریمورک ها و ابزارهای پایتون ارائه می شود به برنامه نویسان کمک می کند که پروژه های خود را سریع تر و ساده تر توسعه دهند و علاوه بر صرفه جویی در زمان، خوانایی و کیفیت کدها خود را هم ارتقا دهند.
از مهم ترین فریمورک ها و ابزار های پایتون می توان به موارد زیر اشاره کرد:
Django – توسعه وبسایت و وب اپلیکیشن های مثل فروشگاه های آنلاین، سیستم های مدیریت محتوا و وبلاگ ها
Pygame – توسعه بازی های ویدیویی
NumPy – انجام عملیات ریاضی و عددی در حوزه های مهندسی، علوم داده و یادگیری ماشین
pandas – تحلیل و پردازش داده ها
TensorFlow و PyTorch – توسعه مدل های یادگیری ماشین و شبکه های عصبی
Matplotlib و Seaborn – رسم نمودارها و مصور سازی داده ها
بهره مندی از یک جامعه فعال برنامه نویسی
python از یک جامعه فعالی برخوردار است که هر لحظه در حال تلاش برای توسعه قابلیت ها و امکانات آن هستند و متن باز بودن سورس کد پایتون باعث شده است که شور و شوق برنامه نویسان برای توسعه ابزارهای کاربردی متناسب با پروژه های برنامه نویسی مختلف چند برابر شود.
همچنین، برخورداری از یک جامعه فعال و رو به رشد باعث می شود که منابع آموزشی و ابزارهای زیادی برای یادگیری پایتون وجود داشته باشد. مخصوصاً مبتدیانی که تازه اول راه هستند و با موجی از اصطلاحات و مفاهیم گنگ و ناشناس روبرو هستند، به دنبال جوابی برای سوال پایتون یا پی اچ پی می گردند، می توانند از این بابت مطمئن باشند که پایتون از مجموعه آموزشی قدرتمند برخوردار است که کارها خیلی راحت تر می کند که البته پی اچ پی هم کمی از آن ندارد.
پشتیبانی از سیستم عامل های مختلف و قابلیت حمل و ادغام با زبان ها و برنامه های دیگر هم چند مورد از مزایای آن هستند.
حالا بیایید کمی هم با نقاط ضعف این زبان آشنا شویم:
سرعت اجرای پایین
یکی از مهم ترین معایب زبان پایتون این است که سرعت اجرای آن در مقایسه با زبان های دیگری مثل جاوا پایین تر است که بعضی مواقع این نقطه ضعف می تواند مشکل ساز باشد.
تفسیری بودن، مدیریت داینامیک حافظه، پشتیبانی از نوع داده داینامیک و ایمپورت کتابخانه ها و ماژول های زیاد از مهم ترین مواردی هستند که در سرعت اجرای پایتون تاثیر می گذارند.
مصرف حافظه بالا
در برخی مواقع، پایتون به دلیل طراحی شی گرا و دسترسی به کتابخانه های سنگین نیاز به حافظه بیشتری دارد که این ویژگی ها می توانند برای پروژه های بزرگ مشکل ساز باشند.
همچنین، تخصیص و رها کردن حافظه به صورت خودکار و داینامیک باعث شده است که نیاز به مدیریت دستی حافظه نباشد که این مزیت می تواند باعث کاهش کارایی هم بشود چون برخی از عملیات مدیریت حافظه می توانند زمان بیشتری را مصرف کنند و همچنین منجر به افزایش مصرف حافظه هم بشوند.
محدودیت هم زمانی به خاطر GIL
پایتون موقع اجرای کدها از یک قفل تحت عنوان GIL استفاده می کند. با اینکه این قفل برای حفاظت از متغیرها و دسترسی به منابع اشتراکی ایجاد می شود ولی باعث می شود که در هر لحظه فقط یک نخ یا Thread اجرا شود که به این ترتیب محدودیت همزمانی در پایتون ایجاد می شود. به این صورت که حتی اگر در برنامه خود چند نخ داشته باشید و از کدهای چندنخی استفاده کنید، باز هم تمام این نخ ها به صورت ترتیبی اجرا می شوند.
ضعف در محیط های موبایل، ناسازگاری های مربوط به بعضی از نسخه های پایتون، محدودیت در طراحی، ضعف در تکنولوژی های نیمه رساناها مثل اینترنت اشیا و محدودیت در توسعه بازی های سنگین و پیچیده از دیگر معایب این زبان هستند.
بررسی نقاط قوت و نقاط ضعف پی اچ پی
قبل از اینکه در مورد انتخاب پایتون یا پی اچ پی مطمئن شویم، اول باید این دو را کامل بشناسیم. تا اینجا با پایتون آشنا شدیم و در این بخش هم به بررسی زبان php می پردازیم. با اینکه در مقاله زبان php چیست به طور کامل در مورد این زبان برنامه نویسی صحبت کردیم ولی بهتر است یک جمع بندی از نقاط ضعف و قوت پی اچ پی هم داشته باشیم:
یادگیری و استفاده آسان
با اینکه سینتکس این زبان به اندازه پایتون ساده نیست ولی در کل ساختار زبانی مشابهی با زبان های C و Perl دارد و باعث شده اند که برنامه نویسان باتجربه و تازه کار به راحتی با PHP کد نویسی کنند.
این زبان به راحتی با کدهای html قابل ادغام است که همین سینتکس ساده باعث شده اند که توسعه دهندگان به راحتی کدهای داینامیکی را در وبسایت ها یا اپلیکیشن ها خود لحاظ کنند.
پشتیبانی از متغیرهای داینامیک و تنظیم خودکار متغیرها بر اساس مقدار، برخورداری از توابع پیش فرض و ارائه راه حل های استاندارد برای مسائلی مثل تعامل با فرم ها و کار با پایگاه داده از مهم ترین ویژگی هایی هستند که کار کردن با زبان پی اچ پی را راحت تر کرده اند.
پشتیبانی از پایگاه داده های مختلف
پایگاه داده ها نقش مهمی در قسمت پشت صحنه وبسایت ها و اپلیکیشن ها دارد و php هم به عنوان یکی از محبوب ترین زبان های برنامه نویسی توسعه سایت، با پیشتیبانی از انواع پایگاه داده ها مثل MySQL، PostgreSQL و Oracle کار خود را به نحو احسن انجام می دهد.
این زبان می تواند با بسیاری از پایگاه داده ها ارتباط برقرار کند و با آنها هماهنگ باشد. این انعطاف پذیری باعث می شود که برنامه نویسان بر اساس نیازهای خود، پایگاه داده مناسبی را انتخاب کنند و همچنین با اضافه کردن کتابخانه های مناسب، ارتباط با پایگاه داده ها را هم بهبود ببخشند.
پروسه پیکربندی ساده
برای اجرای برنامه های پی اچ پی، کافیست یک وب سرور مثل Apache را نصب کنید و بعد، کدهای php خود را روی سرور اجرا کنید. همین سادگی باعث شده است که برنامه نویسان پروسه تنظیم و پیکربندی را به سرعت پشت سربگذارند و روی بخش های اصلی پروژه خود تمرکز کنند.
خوشبختانه این زبان برنامه نویسی از بسیاری از وب سرور ها مثل Apache، Nginx، LiteSpeed، Microsoft IIS و همچنین محیط های توسعه لوکال مثل XAMPP، WAMP، MAMP و LAMP پشتیبانی می کند تا برنامه نویسان برای تست و اجرای برنامه های خود با کمبود مواجه نباشند.
امنیت بالا
امنیت یکی از فاکتورهای مهم دنیای اینترنت است و وقتی قرار است وبسایت یا اپلیکیشنی توسعه دهید که میزبان داده های حساس و مهمی مثل اطلاعات شخصی کاربران باشد، PHP گزینه خوبی برای شما خواهد بود.
این زبان علاوه بر این که به طور پیش فرض از حملاتی مثل XSS و CSRF جلوگیری می کند بلکه با استفاده از متغیرهای پارامتری در کوئری ها، ارائه کتابخانه های امنیتی مثل PHP Security-CSP و قابلیت محدودیت دسترسی سعی دارد به معنای واقعی امنیت را برای وبسایت یا اپلیکیشن شما فراهم کند.
عملکرد مناسب
اینکه زبان برنامه نویسی php از سال ۱۹۹۴ تا الان با قدرت به حضور خود در دنیای برنامه نویسی ادامه می دهد، به خاطر عملکرد مناسب آن است.
اجرا در سمت سرور، سادگی و سبک وزن بودن، پشتیبانی از کش، پشتیبانی از سیستم عامل های مختلف مثل ویندوز، لینوکس و macOS و برخورداری از کتابخانه ها، فریمورک ها و افزونه های زیاد باعث شده است که عملکرد این زبان با پروژه های مختلف سازگار باشد.
امکان خودکارسازی تسک ها، کاهش هزینه های توسعه وب، برخورداری از یک جامعه قوی و بزرگ و … از سایر ویژگی های مثبت زبان php هستند.
حالا بیایید با نقاط ضعف زبان php هم آشنا شویم:
انعطاف پذیری پایین
این زبان هم با وجود تمام خوبی هایی که دارد، نقاط ضعفی هم دارد که انعطاف پذیری پایین یکی از آنهاست. به طور مثال، با اینکه زبان php کتابخانه و توابع زیادی دارد ولی این توابع برای توسعه وبسایت ها و وب اپلیکیشن ها مناسب هستند و انعطاف پذیری لازم برای پروژه های بزرگ و پیچیده را ندارند.
ساختار ترتیبی، الگو های برنامه نویسی محدود، محدودیت در پشتیبانی از انواع داده ها و … باعث پایین آمدن انعطاف پذیری این زبان شده اند.
نداشتن نظم و اصول ثابت برای توسعه
یکی از معایب اصلی این زبان، نبود یک استاندارد مشخص و ثابت برای کدنویسی است. همین مسئله باعث می شود که برنامه نویسان از انواع سبک های برنامه نویسی استفاده کنند و در نهایت، کدها بسیار ناهماهنگ و نامرتبط به نظر بیایند. البته، این موضوع در پروژه های بزرگ و پیچیده بیشتر اهمیت پیدا می کند چون در چنین پروژه های نیاز به توسعه و نگهداری طولانی مدت وجود دارد و نبود یک استاندارد مشخص، می تواند باعث کاهش کیفیت و خوانایی کدها شود.
محدودیت هم زمانی به خاطر GIL
پی اچ پی هم مثل پایتون از تکنیک GIL استفاده می کند و همین ویژگی، عملکرد برنامه های سنگین با پروسه های چند نخی را دچار مشکل می کند و سرعت اجرا و عملکرد را تا حد زیادی پایین می آورد.
آسیب پذیری برخی از نسخه های قدیمی، امکان ضعف در مدیریت منابع، سرعت اجرای پایین، ناسازگاری و … از معایب دیگر این زبان برنامه نویسی هستند.
مقایسه زبان های برنامه نویسی python و php
این مقایسه را ۱۰ جنبه مختلف انجام می دهیم:
۱. سرعت یادگیری
اکثر افرادی که دوست دارند با مفاهیم برنامه نویسی آشنا شوند و به نوعی دنیای برنامه نویسی را درک کنند، قدم اول خود را با پایتون برمی دارند. این زبان نسبت به زبان پی اچ پی، سینتکس ساده و قابل درکی دارد و همین ویژگی باعث می شود که کدنویسی با زبان پایتون راحت تر باشد و افراد مبتدی بیشتر روی درک برنامه نویسی تمرکز کنند تا حفظ کردن سینتکس و نحوه کد نویسی.
همچنین، گستردگی کاربرد و برخوداری از یک جامعه برنامه نویسی بزرگ باعث می شود که پروسه یادگیری را سریع تر پشت سر بگذارید.
ولی اگر با مفاهیم برنامه نویسی آشنا هستید و قصدتان یادگیری توسعه وبسایت است، پی اچ پی هم گزینه خوبی برای شماست.
در کل، بهتر است اصول برنامه نویسی را با زبان پایتون یاد بگیرید و بعد که خیالتان از این بابت مطمئن شد، طبق نیاز ها و اهداف خود به راحتی می توانید به زبان های دیگر مهاجرت کنید و کار خود را شروع کنید.
پایتون یا پی اچ پی؟
پیروز رقابت بر سر سرعت و سادگی پروسه یادگیری برنامه نویسی، پایتون است.
۲. سادگی پروسه نصب
PHP، پروسه نصب بسیار راحتی دارد و این پروسه برای تمام سیستم عامل ها مثل ویندوز، لینوکس و macOS یکی است. البته، پایتون هم پروسه نصب چندان سختی ندارد ولی بعضی مواقع ناسازگاری یا قدیمی بودن نسخه ها می تواند مشکل ساز باشد.
در حالت کلی، این روزها که جامعه هر دو زبان رشد کرده است به راحتی می توانید پروسه نصب را با یک فیلم یا صفحه وبسایت آموزش جلو ببرید و بدون هیچ نگرانی این پروسه را پشت سر بگذارید. حتی آموزش نصب پایتون در ویندوز و لینوکس ما هم یکی از کامل ترین آموزش هایی است که با استفاده از آن می توانید پایتون را در سرور مجازی خود نصب کنید.
پایتون یا پی اچ پی؟
پیروز رقابت بر سر سادگی نصب، پی اچ پی است.
۳. سرعت و عملکرد
وقتی صحبت از عملکرد پایتون یا php می شود، باید پروژه و امکانات موردنیاز را مدنظر قرار دهید ولی در حالت کلی وجود کامپایلر Just-In-Time در پایتون باعث شده است که سرعت آن در برابر نسخه های قدیمی php بالاتر باشد. یکی از مزایای اصلی JIT این است که پس از کامپایل شدن فایل ها، نیازی به کامپایل مجدد آنها نیست.
از طرف دیگر، با انتشار نسخه های جدید php یعنی PHP 7.x به بالا سرعت برنامه های php هم به طور قابل توجهی بهبود پیدا کرد و تقریباً دو برابر نسخه های قبلی سریع تر شد. البته پشتیبانی از نسخه های قبل از ۷.۴ تمام شده است و این نسخه ها هیچ آپدیت امنیتی و فنی دریافت نمی کنند. به همین خاطر منظور از نسخه های جدید نسخه ۸ به بعد است.
در نتیجه، پایتون از نسخه های قبلی PHP ۵.x سریع تر است ولی از نسخه های بعد از PHP ۸ کندتر است.
پایتون یا پی اچ پی؟
پیروز رقابت بر سر سرعت و عملکرد، php است.
۴. فریمورک ها و کتابخانه ها
فریمورک ها نقش مهمی در افزایش سرعت و کیفیت توسعه وبسایت یا اپلیکیشن دارد. اگر هدف شما توسعه وبسایت یا اپلیکیشن است، PHP فریمورک های بیشتری نسبت به پایتون دارد چون کلاً کاربرد اصلی پی چی اپی در این حوزه است و این بخش از آن توسط جامعه برنامه نویسان بیشتر تقویت شده است.
Laravel ،CodeIgniter ،Symfony و Zend از مهم ترین فریمورک های php هستند.
پایتون هم دارای فریمورک های محبوبی مثل Django ،Flask ،CubicWeb ،Bottle ،Pyramid ،TurboGears و Pylons است که هر کدام کاربردهای خاص خود را دارند.
پس هر دو زبان برنامه نویسی فریمورک های مناسبی برای حوزه وب دارند ولی اگر پروژه شما مبتنی بر یادگیری ماشین باشد پایتون یک قدم جلوتر می گذارد چون کتابخانه های محبوبی مثل TensorFlow و Scikit Learn متعلق به زبان پایتون هستند و پی اچ پی از کتابخانه های کافی برای حوزه یادگیری ماشین پشتیبانی نمی کند.
پایتون یا پی اچ پی؟
پیروز رقابت بر سر فریمورک های توسعه وبسایت، php است که البته فریمورک هایی مثل جنگو هم جزو بهترین ها هستند.
پیروز رقابت بر سر فریمورک های یادگیری ماشین، پایتون است.
پیروز رقابت بر سر ابزارهای انجام عملیات ریاضی و تحلیل و پردازش داده ها، پایتون است.
پیروز رقابت بر سر توسعه بازی های ویدیویی، پایتون است.
۵. امنیت
اگر به امنیت پروژه خود اهمیت می دهید و دوست ندارید عملکرد را فدای امنیت وبسایت یا وب اپلیکیشن خود کنید، پایتون را انتخاب کنید. با اینکه امنیت php جزو نقاط قوت آن است ولی پروسه وحشتناکی را برای رسیدن به این درجه از امنیت طی کرده است ولی فریمورک های پایتون مثل جنگو همراه ویژگی های امنیتی داخلی ارائه می شوند که به محافظت از پروژه در برابر تهدیدات امنیتی مختلف کمک می کند.
همچنین، بعضی از سازمان های بزرگ برای پیاده سازی ابزارهای امنیتی و محافظت از داده های حساس خود به زبان پایتون متکی هستند. در کل، پایتون به خاطر ویژگی های امنیتی متعدد خود به یکی از امن ترین زبان های برنامه نویسی جهان تبدیل شده است.
پایتون یا پی اچ پی؟
پیروز رقابت بر سر امنیت، پایتون است.
۶. مقیاس پذیری
منظور از مقیاس پذیری، توانایی یا پتانسیل برنامه، شبکه، فرآیند یا سیستم برای رسیدگی به حجم گسترده ای از کارها است. یعنی اگر مقیاس پذیری یک برنامه بالا باشد، رشد و پیشرفت آن برنامه قابل مدیریت خواهد بود.
در حالت عادی، اگر صاحب یک استارت اپ هستید یا در کل دوست دارید پروژه ای را پیاده سازی کنید که افزایش بازدید و پیشرفت آن برایتان مهم است، PHP را انتخاب کنید تا با برخورداری از راه حل های اینترنتی پشتیبانی شده توسط این زبان، یک مسیر ساده و پایدار داشته باشید.
از طرف دیگر، اپلیکیشن های مبتنی بر هوش مصنوعی و یادگیری ماشین، مقیاس پذیری بالاتری را ارائه می دهند و حتی برنامه های معروفی مثل اینستاگرام هم که در طی چند سال اخیر به محبوبیت بالایی رسده اند، به جای php، پایتون را ترجیح داده اند. همچنین، پلاگین هایی مثل Gunicorn هر لحظه آماده هستند که مقیاس پذیری فریمورک جنگو را افزایش دهد و قدرت آن را در برابر ترافیک زیاد حفظ کنند.
در کل هر دوی این زبان ها می توانند مقیاس پذیری خوبی داشته باشند، به شرط اینکه موقع انتخاب زبان مناسب، نیازها، نوع پروژه و ابزارهای مورنیاز را در نظر بگیرید.
پایتون یا پی اچ پی؟
پیروز رقابت بر سر مقیاس پذیری، هر دو زبان هستند.
۷. سازگاری با فناوری های روز
امروزه وب اپلیکیشن ها چیزی فرارتر از پورتال ها یا وبسایت های ساده برای ارائه محتوا هستند. از طرف دیگر هم هوش مصنوعی در حال تبدیل شدن به یک بخش ضروری از وبسایت ها و فناوری های جدید است. پورتال های خدمات مشتریان در حال استفاده از الگوریتم های پیشرفته هوش مصنوعی و یادگیری ماشین هستند تا کاربران خود را با دقت بیشتری شناسایی کنند و سرمایه گذاری های خود را در زمینه های مناسب انجام دهند.
اینجاست که کتابخانه ها، ابزارها و فریمورک های محبوب پایتون قدرت نمایی می کنند. این کتابخانه ها در حوزه های مختلفی مثل NLP (پردازش زبان طبیعی)، پردازش تصویر و … قابل استفاده هستند و می توانند سطح کسب و کار شما را تا حد زیادی ارتقا دهند.
پایتون یا پی اچ پی؟
پیروز رقابت بر سر سازگاری با فناوری های روز، پایتون است.
۸. میزان محبوبیت
هر دوی این زبان ها محبوب هستند ولی پایتون نسبت به پی اچ پی، روند رشد صعودی تری دارد. که نمودار زیر اثبات واضحی برای این موضوع است:
با اینکه PHP مدت طولانی تری است که وجود دارد و از پایگاه کاربری قوی تری برخودار است ولی پایتون دارای جامعه جوان تر و فعال تری است که روز به روز برای رشد بیشتر آن تلاش می کنند. سادگی، تطبیق پذیری و کارایی آن در حوزه های مختلفی مثل علم داده، یادگیری ماشین و توسعه وب از مهم ترین ویژگی هایی هستند که باعث محبوبیت این زبان شده اند.
همین محبوبیت بالا باعث شده است که منابع آنلاین و انجمن های زیادی برای پایتون ایجاد شود و اگر داکیومنتیشن این زبان برای یادگیری شما کافی نیست، به راحتی می توانید منابع یا اشخاصی را پیدا کنید که در زمینه یادگیری زبان پایتون از شما پشتیبانی کنند.
پایتون یا پی اچ پی؟
در حال حاضر شاید پیروز رقابت بر سر میزان محبوبیت و پشتیبانی جامعه، هر دو زبان هستند و قدمت پی اچ پی و رشد پایتون باعث این برابری شده اند ولی چند سال بعد، پیروز قطعی این رقابت، پایتون خواهد بود.
۹. قدرت دیباگ
خطایابی و اشکال زدایی هم یکی از مهم ترین اقدامات برنامه نویسی است که پایتون و php در این زمینه هم برابری می کنند. pdp و XDebug دارای ویژگی های اشکال زدایی قدرتمندی هستند که این پروسه را برای تمام کاربران مخصوصاً افراد مبتدی راحت تر می کند.
تنها تفاوت بین این دو ابزار، نحوه تنظیم و استفاده از آن است. pdp نیازی به تنظیم خاصی ندارد و با کلیک روی debug می توانید کدهای پایتون را بررسی کنید.
ولی XDebug نیاز به تنظیمات اضافی دارد که البته این کار را هم می توانید به راحتی انجام دهید. در کل هر دوی این زبان ها به خوبی و به راحتی از عهده اشکال زدایی برمی آیند و امنیت و عملکرد برنامه شما را روان نگه می دارند.
پایتون یا پی اچ پی؟
پیروز رقابت بر سر اشکال زدایی، هر دو زبان هستند.
۱۰. میزان حقوق برنامه نویسی
هر دوی این زبان ها، کاربردهای خاصی دارند که با یادگیری آنها می توانید در شرکت های مناسبی استخدام شوید. حقوق توسعه دهندگان پایتون و پی اچ پی بر اساس سابقه کار، مهارت، سطح کار و ده ها فاکتور دیگر مشخص می شوند که به همین خاطر نمی توان در مورد میزان درآمد حاصل از این دو حوزه یک نظر قطعی داد.
بهتر است همین ابتدای کار که زبان موردنظر را برای شروع انتخاب نکرده اید، درآمد را هم در بین فاکتورهای مقایسه خود قرار ندهید. قبل از هر چیزی، از انتخاب خود مطمئن شوید و بعد که مسیر خود را پیدا کردید، با تمام وجود برای افزایش تجربه و مهارت خود تلاش کنید. مطمئن باشید که اگر در این حوزه به یکی از بهترین ها تبدیل شوید، دیگر نیازی نیست که میزان حقوق را هم به یکی از دغدغه های خود تبدیل کنید.
پایتون یا پی اچ پی؟
پیروز رقابت میزان حقوق برنامه نویسی، هر دو زبان هستند.
خلاصه ای از نتیجه مقایسه php و python
پارامتر | پایتون | پی اچ پی |
سرعت یادگیری | * | |
سادگی پروسه نصب | * | |
سرعت و عملکرد | * | |
فریمورک ها و کتابخانه ها | * | |
امنیت | * | |
مقیاس پذیری | * | * |
سازگاری با فناوری های روز | * | |
میزان محبوبیت | * | * |
قدرت دیباگ | * | * |
میزان حقوق برنامه نویسی | * | * |
چه زمانی باید php را انتخاب کنیم؟
توسعه وبسایت و وب اپلیکیشن اصلی ترین کاربرد زبان php است. این زبان (مخصوصاً نسخه php 7 ) از عملکرد و سرعت بسیار بالایی برخوردار است و همین باعث می شود که برای توسعه وبسایت های داینامیک، پشتیبانی از سیستم های مدیریت محتوا مثل وردپرس و وب اپلیکیشن ها انتخاب مناسبی باشد.
سازگاری این زبان با اکثر وب سرور ها و سیستم های مدیریت پایگاه داده باعث می شود که با نیازهای اکثر پروژه ها هم خوانی داشته باشید و همچنین با استفاده از فریمورک های فوق العاده ای مثل Laravel می توانید پروسه پیچیده توسعه وبسایت یا وب اپلیکیشن را با سرعت و کیفیت بالاتری جلو ببرید.
پس اگر قصد راه اندازی وبسایت شخصی، فروشگاه آنلاین، شبکه اجتماعی، پرتال خبری، وب اپلیکیشن و بازی آنلاین ساده دارید، با خیال راحت می توانید به زبان php اعتماد کنید.
چه زمانی باید پایتون را انتخاب کنیم؟
زبان پایتون کاربردهای گسترده تری نسبت به پی اچ پی دارد. توسعه وب سایت یا وب اپلیکیشن فقط یک گوشه از کارهایی است که می توانید با زبان پایتون و فریمورک های آن انجام دهید.
الان دیگر دوره یادگیری ماشین و هوش مصنوعی است و اکثر صاحبان کسب و کار سعی دارند با ادغام هوش مصنوعی در پروژه های خود کارهای خود را با قدرت بیشتری هندل کنند.
علوم داده و هوش مصنوعی یکی از کاربردهای اصلی زبان پایتون است که اگر در پروژه خود به تجزیه تحلیل داده، پردازش زبان طبیعی و ایجاد مدل های یادگیری ماشین یا الگوریتم های هوش مصنوعی نیاز دارید، بهتر است یادگیری زبان پایتون را در اولویت قرار دهید.
همچنین، این زبان برای توسعه برنامه های سرور، برنامه های خط فرمان، توسعه بازی های ویدیویی یا پروژه های معماری میکروسرویس و API هم انتخاب ایده آلی است می توانید با بهره مندی از آموزش های یک جامعه در حال رشد، سرعت کارهای خود را تا حد زیادی بالا ببرید.
کدام زبان برنامه نویسی آینده بهتری دارد؟ پایتون یا پی اچ پی؟
اگر برای برنامه نویسی بک اند وبسایت به یک زبان قدرتمند نیاز دارید، هر دو زبان می توانند نیازهای شما را برآورده کنند. این دو زبان از لحاظ کراس پلتفرم بودن، سطح بالا بودن، پشتیبانی از وب، پشتیبانی از کتابخانه ها و برنامه نویسی شی گرا و … شباهت دارند.
ولی درکل پیش بینی آینده در دنیای برنامه نویسی کار چندان درستی نیست چون نحوه رشد تقاضا برای هر کدام از این زبان ها به عوامل مختلفی مثل تغییرات در صنعت فناوری، نیازهای بازار، توسعه فناوری های جدید و تغییرات در ترجیحات توسعه دهندگان بستگی دارد.
به عنوان مثال، چند سال پیش چه کسی فکرش را می کرد که قرار است با زبان پایتون یک ربات به اسم chatgpt ایجاد شود تا جوابی برای تمام سوالات داشته باشد و راه حل هایی را ارائه دهد که شاید با جستجو در چند وبسایت یا کتاب هم نمی توانستید آنها را پیدا کنید.
در حال حاضر، هر کدام از این زبان ها کاربردهای خاص خود را دارند و در حوزه های خاص خود طرفداران زیادی دارند. ولی وقتی بحث یادگیری ماشین و هوش مصنوعی مطرح می شود، زبان پایتون یک قدم جلوتر می گذارد.
زبان php همچنان یک زبان مناسب برای اسکریپت نویسی سمت سرور و توسعه وب است ولی یادگیری ماشین هم در حال تبدیل شدن به یکی از بایدهای دنیای برنامه نویسی است و همین باعث می شود که پایتون آینده دارتر به نظر برسد.
مخصوصاً برخورداری از یک جامعه فعال و در حال رشد باعث می شود هر روز تکنولوژی های و کتابخانه های جدیدی برای پایتون ایجاد شود که خیلی از کارها را برای توسعه دهندگان راحت تر می کنند.
ولی در نهایت این شما هستید که باید متناسب با نیازها، تجربه تیم توسعه، ترجیحات شخصی و … پایتون یا پی اچ پی را انتخاب کنید. مطمئن باشید که اگر زمینه خاصی را در نظر دارید و مطمئن شده اید که زبان موردنظر برای آن مناسب است، دیگر نیازی نیست که نگران امکانات یا عملکرد آن باشید چون هر دو زبان پایتون و پی اچ پی قدرت خود را اثبات کرده اند می توانند نیازهای شما را برآورده کنند.
کلام آخر
ما در این مقاله به طور کامل در مورد تفاوت های زبان python و php صحبت کردیم و مطمئناً با استفاده از آنها می توانید مسیر خود را مشخص کنید. در حالت کلی، اگر قصد یادگیری و درک برنامه نویسی را دارید، حتما زبان پایتون را انتخاب کنید ولی اگر مقاصد دیگری دارید که باید تفاوت های این دو را در نظر بگیرید، می توانید از این مقاله به عنوان یک چراغ راهنما استفاده کنید تا اینکه در نهایت موفق به انتخاب یک زبان درست برای پیاده سازی پروژه خود شوید.
از اینکه تا انتهای مقاله با ما همراه بودید، از شما متشکریم. امیدواریم که مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. در صورت داشتن هرگونه سوال، درخواست و نیاز به راهنمایی، می توانید با ثبت نظر خود، با ما وارد ارتباط شوید تا هر چه زودتر به شما پاسخ دهیم.
سوالات متداول:
کدام زبان برنامه نویسی برای توسعه وب اپلیکیشنی مبتنی بر هوش مصنوعی مناسب است؟
وقتی بحث هوش مصنوعی و یادگیری ماشین است، پایتون حرف اول را می زند.