مفهوم هاست و سرور هم از آن مفاهیمی است که بسیاری از افراد، حتی کسانی را که در زمینهی فناوری فعالیت دارند در بسیاری از مواقع به اشتباه میاندازد. کارکرد مشابه این دو در بسیاری از مواقع با یکدیگر اشتباه گرفته میشود اما اگر میخواهید تفاوت آنها را بدانید، بهتر است با یک مثال آن را توضیح دهیم.
در مرحلهی اول بد نیست بدانید معنای دو واژهی هاست و سرور در زبان انگلیسی به چه معناست؛ در انگلیسی هاست بهمعنای میزبانیکردن به کار میرود و سرور بهمعنای خدمتکار. در واقع تفاوت هاست و سرور را میتوان در تفاوت میزبان و خدمتکار فهم کرد؛ شما زمانی که به خانهی دوستی دعوت میشوید، او در منزلش از شما میزبانی میکند و در کنار این میزبانی به شما خدماتی هم ارائه میکند. حال اگر زمانی که به خانهی دوستتان میروید، یک خدمتکار در روند میزبانی مشارکت کند و امکانات میزبانی را بین شما و چند مهمان دیگر تقسیم کند، نقش سرور و هاست روشن میشود.
درواقع نوع کارکرد هاست و سرور بسیار شبیه به نوع کارکرد میزبان (دوست شما) و خدمتکار است. حال برای درک اینکه هاست و سرور چگونه یکدیگر را تکمیل میکنند، به پاراگراف بعدی دقت کنید.
هر وبسایت بر روی یک سرور مخصوص قرار دارد که این سرور میتواند اشتراکی یا اختصاصی باشد. در سرورهای اشتراکی که منابع سرور بین چندین کاربر تقسیم میشود، خدمات سرور مجازی هاستینگ یا میزبانی وب این امکان را فراهم میکنند. درواقع سرور در اینجا مثل خدماتی است که دوست شما برای میزبانی از شما فراهم کرده و هاستینگ در حکم خدمتکاری است که خدمات دوست شما (مثل چای، غذا و میوه) را بین مهمانان تقسیم و عرضه میکند.
وظیفهی هاستینگ در سرورهای اشتراکی دقیقا تقسیم منابع بین کاربران است تا همگی بتوانند ضمن دریافت خدمات لازم، با هم ارتباط برقرار کنند.
معرفی دایرکت ادمین
علاوه بر سرور مناسب و هاستینگ قوی که از اولین نیازهای وبسایتها برای فعالیت است، مدیران هر سایت باید بتوانند عملکرد سایت را مدیریت کرده و زیر نظر بگیرند. بنابراین امکان کنترل سایت و مدیریت بخشهای مختلف آن ضروری است.
دایرکت ادمین یکی از پنلهای لینوکسی است که در میان کاربران طرفداران بسیاری دارند. این کنترل پنل که از اثرات جانبی تحریمها علیه ایران نیز در امان مانده است، نزد کاربران ایرانی بسیار شناختهشده است.
استفاده از کنترل دایرکت ادمین سبب میشود مدیران هر سایت بتوانند امکانات و اطلاعاتی مثل ایمیلها، بانکهای اطلاعاتی و پورت FTP را مدیریت کنید. دایرکت ادمین درحال حاضر امکانات قابل قبولتری نسبت به کنترل پنل سی پنل دارد و این موضوع ناشی از محدودیتهایی است که برای سی پنل در داخل ایران وجود دارد. دایرکت ادمین میتواند بهخوبی با سیستم عاملهایی مثل لینوکس و ویندوز هماهنگ شود.
کنترل پنل دایرکت ادمین با استفاده از امکانات آنتی کرش سرویسهای هر سرور را پایدارتر کرده و مقاومت آنها را بیشتر خواهد کرد. این کنترل پنل از طراحی گرافیکی قابل توجهی هم برخوردار است و میتواند بهخوبی سلیقهی بصری کاربران را پاسخ دهد.
کنترل پنل دایرکت ادمین همچنین میتواند بهصورت پیوسته از اطلاعات کاربران بکآپ بگیرد و بر اساس سیستم آماری دقیقش آمارهای بهروزی را ارائه کند.
معرفی کنترل پنل «سی پنل»
یکی دیگر از معروفترین سیستمهای مدیریت محتوا در سرور مجازی هاستینگ سی پنل است. سی پنل نیز میتواند بهصورت پیوسته از اطلاعات کاربران بکآپ بگیرد. قابلیتهای کاربردی سی پنل باعث شده است که آپلود فایلهای مختلف بر روی سرور بسیار ساده باشد. علاوه بر این تنظیمات امنیتی سی پنل در سطح بسیار استانداردی است و با استفاده از آن میتوانید بهراحتی پایگاه دادهی خود را مدیریت کنید.
البته این نکته را نباید فراموش کرد که سی پنل بهدنبال تحریمهایی که علیه ایران وضع شده است، امکان پشتیبانی از دامنههای ir را ندارد و این موضوع میتواند یکی از اصلیترین مشکلات کاربرانی باشد که از داخل ایران از سی پنل استفاده میکنند.
مزایای استفاده از سرور مجازی
بهطور کلی استفاده از سرور مجازی هاستینگ علاوه بر آنکه هزینهی بسیار کمتری دارد، بهصرفهتر است و بهرهوری بهتری نیز ارائه خواهد داد. سرور مجازی هاستینگ میتواند امکان نظارت بر سختافزارها و نرمافزارهای مختلف را فراهم کند روند بکآپگیری از اطلاعات و دادهها را نیز بهروز و منظم انجام دهد. بهطورکلی نوینبودن میزبانی مجازی سایت در کنار امنیت و انعطاف بالای آن، سرور مجازی هاستینگ را به انتخابی بسیار منطقی تبدیل کرده است.