دامنه سایت چیست؟ + بررسی 4 نوع دامنه
اغلب افراد مبتدی برایشان سؤال ایجاد می شود که نام دامنه چیست و دامنه ها چگونه کار می کنند؟ ممکن است شنیده باشید که برای ایجاد یک وب سایت به یک دامنه نیاز دارید؛ با این حال، برخی از مبتدیان خدمات میزبانی وب سایت یا یک وب سایت را با نام دامنه اشتباه می گیرند، اگر تازه شروع به کار کرده اید، ممکن است همه این اصطلاحات مختلف خیلی فنی به نظر برسند.
دامنه یا Domain آدرس وب سایت شماست که کاربر با تایپ کردن نام منحصر به فرد شما در نوار URL به وب سایت شما دسترسی می یابد و از محتوا و وب سایت شما به راحتی بازدید می کند.
در این مقاله، ما توضیحی در این مورد که نام دامنه چیست و دامنه ها چگونه کار می کنند؛ خواهیم داد و هدف این است که به شما در درک و انتخاب نام دامنه مناسب برای وب سایت خود کمک کند.
دامنه یا Domain
Domain یا دامنه وب آدرس وب سایت شما است که افراد برای بازدید از وب سایت شما در نوار URL مرورگر تایپ می کنند و همچنین جایگزین آدرس پروتکل اینترنت (IP) می شود.
در حقیقت دامنه وب یک حضور واقعی در اینترنت است، مانند یک صفحه وب.
به عبارتی ساده تر برای درک بهتر این موضوع اگر وب سایت کسب و کار شما را مغازه یا سازمان و شرکتی در نظر بگیریم؛ دامنه وب همان آدرس مغازه شما خواهد بود.
اینترنت شبکه ای غول پیکر از کامپیوترهایی است که از طریق شبکه جهانی کابل ها به یکدیگر متصل شده اند. هر رایانه در این شبکه می تواند با رایانه های دیگر ارتباط برقرار کند.
برای شناسایی آنها، به هر رایانه یک آدرس IP اختصاص داده می شود. IP یک سری اعداد هستند که به کمک آن ها یک کامپیوتر مشخص و منحصر به فرد را در اینترنت شناسایی می کند. برای مثال یک آدرس IP به صورت زیر است:
66.249.66.1 که می توان آن را با نام دامنه ای مانند www.facebook.com جایگزین کنیم.
ترجمه از یک آدرس IP به یک نام دامنه از طریق سیستم نام دامنه (DNS) انجام می شود. اکنون یادآوری یک آدرس IP مانند این بسیار دشوار است. فرض کنید مجبور به استفاده از چنین اعدادی برای بازدید از وب سایت های مورد علاقه خود هستید.
به همین دلیل برای حل این مشکل نام دامنه ایجاد شد.
اکنون اگر می خواهید از یک وب سایت بازدید کنید، نیازی به وارد کردن یک رشته طولانی از اعداد ندارید. درعوض، میتوانید با تایپ یک نام دامنه آسان برای به خاطر سپردن در نوار آدرس مرورگر، از آن بازدید کنید.
هنگامی که یک نام دامنه را در مرورگر وب خود وارد می کنید، ابتدا درخواستی را به یک شبکه جهانی از سرورهایی که سیستم نام دامنه (DNS) را تشکیل می دهند؛ ارسال می کند.
سپس این سرورها به دنبال سرورهای نام مرتبط با دامنه می گردند و درخواست را به آن سرورهای نام ارسال می کنند.
دامین بهطورکلی از ۲ بخش اسم و پسوند تشکیلشده است که در نتیجه آدرس سایت شما ایجاد می شود.
برای مثال: WWW.GOOGLE.COM یک آدرس است.
پیشوند www به معنی World Wide Web است که به دو حالت با www و بدون www در آدرس وب سایت ها استفاده می شود.
Google قسمت اصلی دامنه همان نام برند شماست.
Com پسوند دامنه است که به آن TLD هم میگویند.
هدف نام دامنه
هدف اصلی نام دامنه کمک به بازدیدکنندگان در یافتن مکان وب سایت شما با حداقل تلاش است. نام دامنه وب شما هویت شما در اینترنت است و باید آنقدر منحصر به فرد باشد که شما را از رقبایتان متمایز کند و در عین حال به اندازه کافی توصیفی باشد که اطلاعات مهمی در مورد شما یا سازمانتان به شما منتقل کند. در دنیای وب تمامی وبسایتهای موجود با یک سری عدد منحصربهفرد به نام IP ADDRESS شناخته و از یکدیگر جدا میشوند؛ به دلیل دشواری در به خاطر سپردن این اعداد اسامی خاص و قابل حفظ برای وبسایتها انتخاب میشود تا بهراحتی با جستجوی نام دامنه، محتوا و سایت شما نمایش داده شود.
به عبارت دیگر، یک وب سایت با یک نام دامنه با کیفیت، تصویری از آنچه در داخل آن وجود دارد ایجاد می کند، شبیه به یک تجارت که دارای ویترین های خاص و شیک است. با نگاه کردن به پنجره ها (دامنه شما)، مشتریان بالقوه می توانند نگاهی اجمالی به محتوای وب سایت شما داشته باشند. یک نکته با ارزش دیگر، شما میتوانید نام دامنه خود را به عنوان بخشی از آدرسهای ایمیل متعدد بگنجانید و به شما امکان میدهد بین بخشها و خدمات از هم جدا باشید.
نام دامنه با وب سایت و میزبانی وب چه تفاوتی دارد؟
یک وب سایت از فایل هایی مانند صفحات HTML، نرم افزارهای سازنده وب سایت، تصاویر و موارد دیگر تشکیل شده است.
اگر نام دامنه آدرس وب سایت شما است، پس میزبانی وب خانه ای است که وب سایت شما در آن زندگی می کند.
این رایانه واقعی است که فایل های وب سایت شما در آن ذخیره می شود. اینگونه کامپیوترها سرور نامیده می شوند و به عنوان یک سرویس توسط شرکت های میزبان ارائه می شوند.در این زمینه پیشنهاد می کنیم به صفحه خرید سرور مجازی (VPS) مراجعه کنید و صاحب یک سرور با امکانات و سرعت بالا برای وب سایت های کسب و کار خود شوید.
نکته: به منظور ایجاد وب سایت خود به نام دامنه و میزبانی وب نیاز دارید؛ برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص میزبانی و نام دامنه می توانید به مقاله های هاست چیست و اقدامات لازم پس از خرید هاست و دامنه سایت مراجعه فرمایید و از مطالب آن ها استفاده کنید❗
با این حال، مهم است که به یاد داشته باشید که آنها دو سرویس جداگانه هستند و می توانید آنها را از دو شرکت مختلف خریداری کنید.
اکنون ممکن است از خود بپرسید، اگر آنها را از دو شرکت جداگانه خریداری کنید، چگونه کار می کند؟
شما فقط باید تنظیمات نام دامنه خود را ویرایش کنید و اطلاعات سرور نام ارائه شده توسط شرکت میزبان خود را وارد کنید. اطلاعات سرور نام تعیین می کند که در آن درخواست های کاربر برای نام دامنه شما ارسال شود.
توصیه می کنیم نام دامنه و هاست خود را از یک شرکت دریافت کنید. این به شما امکان می دهد به راحتی آنها را تحت یک حساب کاربری مدیریت کنید.
انواع مختلف نام دامنه
نام دامنه در پسوندهای مختلف موجود است. محبوب ترین آنها com است. بسیاری از گزینه های دیگر مانند org،.net،.tv،.info،.io و غیره وجود دارد؛ با این حال ما همیشه استفاده از پسوند دامنه com را توصیه می کنیم.
بیایید نگاهی کامل تر به انواع متنوع دامین های موجود داشته باشیم.
پسوند اختصاصی
این دامنه فقط برای مشاغل یا افرادی است که به طور اختصاصی تحت قوانین و چهارچوب خاصفعالیت دارند. این نوع دامنه را می توان biz نامید که مخفف Businessبرای کسب وکارهای تجارت الکترونیکی که کارهای خاصی انجام می دهند یا دامنه محبوب pro که مخفف Professionalکه برای فعالیت های حرفهای با دریافت مجوز کاربردی است مثل پزشک.
پسوند عمومی
TLD (Top Level Domain) پسوندهای دامنه عمومی هستند که در بالاترین سطح در سیستم نام دامنه فهرست شده اند.
صدها TLD وجود دارد، اما محبوب ترین آنهاcom،org وnet هستند. سایر TLD ها کمتر شناخته شده هستند و ما استفاده از آنها را توصیه نمی کنیم. برای مثال،.biz،.club،.info،.agency و بسیاری موارد دیگر.
دامنه com مخفف Commercial مناسب مؤسسات تجاری و اقتصادی و پرمصرفترین نوع دامنه است.
دامنه org مخفف Organization برای ارگانها و سازمانها به کار می رود.
دامنه سطح بالای کد کشور CCTLD
ما پسوندهای بینالمللی و کشوری هم داریم که به آنها CCTLDS مخفف country code top-level domains
میگویند؛ که مخفف نام هر کشور هستند که به پسوند کد کشور مانند پسوند ir متعلق به کشور ایران است.
پسوند tr متعلق به کشور ترکیه است.uk برای بریتانیا،de برای آلمان،in برای هند ختم میشوند.
آنها توسط وب سایت هایی استفاده می شوند که می خواهند مخاطبان را در یک کشور خاص هدف قرار دهند.
دامنه سطح بالای حمایت شده sTLD
دامنه سطح بالای حمایت شده یا sTLD دسته ای از TLD ها است که دارای حامی مالی است که نشان دهنده یک جامعه خاص است که توسط پسوند دامنه ارائه می شود. به عنوان مثال:
- دامنه gov مخفف Goverment معرف دامنه دولت و نهادهای دولتی یک کشور
- دامنه edu مخفف Education مناسب سایتهایی با اهداف آموزشی مانند دانشگاه
- دامنه net مخفف Network به معنای شبکه و مخصوص شرکتهای ارائهدهنده خدمات اینترنتی و شبکهها
- دامنه mil برای ارتش ایالاتمتحده
- دامنه co.ir برای شرکت های رسمی دارای مدارک احراز هویت با سهام خاص، عام
- sch.ir نوعی پسوند اختصاصی برای مدارس با مجوز رسمی از آموزش و پرورش
چه کسی مسئول سیستم نام دامین است؟
شرکت اینترنتی برای نامها و شمارههای اختصاصیافته (ICANN) سیستم نامهای دامنه را مدیریت میکند. این یک سازمان غیرانتفاعی است که خط مشی های نام دامنه را ایجاد و اجرا می کند.
ICANN به شرکت هایی به نام ثبت نام دامنه برای فروش نام دامنه مجوز می دهد. این ثبت کننده های دامنه مجاز به ایجاد تغییراتی در ثبت نام دامنه از طرف شما هستند.
ثبتکنندگان نام دامنه میتوانند نامهای دامنه را بفروشند، سوابق، تمدید و انتقال آن به سایر ثبتکنندگان را مدیریت کنند.
به عنوان مالک نام دامنه، شما مسئول این هستید که به ثبت کننده بگویید درخواست ها را کجا ارسال کند و همچنین در قبال تمدید ثبت دامنه خود نیز مسئولیت دارید.
چرا این موضوع تا این حد مهم است؟
URL سایت شما اولین چیزی است که بازدیدکنندگان شما می بینند. ایجاد یک نام دامنه مرتبط می تواند تأثیر اولیه خوبی داشته باشد. در مطالب بالاتر به اهمیت این موضوع اشاره شده است.
این همچنین بر رتبه بندی ارگانیک SEO صفحات شما تأثیر می گذارد. اگرچه دامنههای تطبیق دقیق (EMD) دیگر یک ضرورت نیستند، کلمات کلیدی نام دامنه شما هنوز هم توانایی بهبود رتبه SEO شما را دارند.
در نهایت، نام دامنه برند شما را تعریف می کند. یک نام دامنه خوب می تواند برند و شناخت کسب و کار را افزایش دهد.
نکته: اگر محتوا های بیشتری در ارتباط با دامنه را میخواهید، پیشنهاد میشود مقالات موجود تحت عناوین: ساب دامین چیست و 3 روش اتصال دامنه، از آسام سرور را نیز مورد بررسی قرار دهید❗
چگونه برای وب سایت خود یک نام دامنه مناسب انتخاب کنیم؟
در حال حاضر بیش از 350 میلیون نام دامنه ثبت شده وجود دارد و هزاران نام دامنه دیگر هر روز ثبت می شوند.
این امر فشار زیادی را بر کاربران جدید وارد می کند تا یک ایده دامنه برای وب سایت خود ارائه دهند.
چند نکته که به شما کمک می کند نام دامنه مناسبی را برای وب سایت خود انتخاب کنید.
- به اصل مطلب برسید: یافتن یک نام دامنه عمومی که کاملاً کوتاه باشد به بازدیدکنندگان آینده کمک می کند تا آن را بهتر به خاطر بسپارند.
- سادگی را انتخاب کنید: نامی را انتخاب کنید که تلفظ و املای آن آسان باشد.
- ارتباط آن را ارزیابی کنید: نام دامنه ای که با موضوع وب سایت یا وبلاگ شما مرتبط است به کاربران کمک می کند تا محتوای سایت را سریع درک کنند.
- مطمئن شوید که قابل شناسایی هستید: نام دامنه خود را مانند یک علامت تجاری ایجاد کنید یا طبیعی ترین راه حل را انتخاب کنید و از نام شرکت خود به عنوان نام دامنه وب سایت خود استفاده کنید.
- از نام خود استفاده کنید: اگر می خواهید یک وبلاگ شخصی ایجاد کنید، به احتمال زیاد نام یا نام خانوادگی شما به عنوان نام دامنه در دسترس خواهد بود (مگر اینکه شخصی با همان نام قبلاً چنین ایده ای داشته باشد).
- نام دامنه.com را انتخاب کنید زیرا از نظر تبلیغ و به خاطر سپردن بسیار آسان است و محبوب ترین پسوند به شمار می رود.
- به عدم استفاده از اعداد و خط فاصله در نام دامنه توجه کنید.
- از مولدهای نام دامنه برای ارائه ایده های هوشمندانه نام دامنه استفاده کنید.
چگونه نام دامنه ثبت کنیم؟
برای خرید یک نام دامنه، ابتدا پس از انتخاب نام منحصر به فرد باید در صفحه ی خرید دامنه موجود بودن آن بررسی شود که این نام قبلاً ثبت نشده باشد سپس کافی است به یک ثبت کننده نام دامنه آنلاین بروید، نام دامنه ای را که می خواهید بخرید وارد کنید، و سپس هزینه نوعی اشتراک را بپردازید.
بررسی در دسترس بودن نام دامنه
این بخش دشوار است: هر نام دامنه فقط می تواند در یک زمان متعلق به یک شخص باشد؛ بنابراین، برای خرید یک نام دامنه، باید زمانی که جستجوی خود را انجام میدهید، نامی را پیدا کنید که در دسترس باشد (نامی که شخص دیگری مالک آن نیست). می توانید از یک موتور جستجو مانند گوگل استفاده کنید و نام دامنه مورد نظر خود را وارد کنید تا متوجه شوید که آیا یک وب سایت قبلاً با آن نام ثبت شده است یا خیر. روش دیگر، ابزارهایی وجود دارد که به شما کمک می کند نام دامنه موجود را پیدا کنید.
نام های دامنه تجاری، حقوقی
ثبت نام دامنه ای که شامل نام یک علامت تجاری شناخته شده است، با داشتن حقوق مالکیت معنوی و صنعتی علامت تجاری یکسان نیست. با این حال، اگر شرکت مورد نظر هنوز این کار را نکرده باشد، هر کسی می تواند یک نام دامنه حاوی یک علامت تجاری را رزرو کند. این ممکن است باعث ایجاد تعارضاتی بین شرکت و دارنده نام دامنه شود که رویه قضایی در صدد رفع آن است، زیرا نام دامنه به عنوان یک وضعیت قانونی ندارد.
بنابراین اکیداً توصیه میشود که کسبوکارها چندین نام دامنه با پسوندهای مختلف (.com،.co.uk،.net و غیره) که دارای علائم تجاری استفادهشده توسط شرکتشان هستند، رزرو کنند. این امر از سوء استفاده از هویت برند شرکت، از جمله توسط یک رقیب ناعادل یا متجاوزان سایبری جلوگیری می کند.
سوالات متداول:
حریم خصوصی دامنه چیست؟ آیا به آن نیاز دارم؟
ICANN از افرادی که نام دامنه را ثبت میکنند؛ می خواهد که ایمیل، آدرس فیزیکی، شماره تلفن و سایر اطلاعات شخصی را برای عموم در دسترس قرار دهند.
Domain Privacy یک سرویس افزودنی جداگانه است که توسط ثبت کنندگان دامنه فروخته می شود. این به شما امکان می دهد اطلاعات پروکسی را به جای اطلاعات شخصی واقعی خود نشان دهید.
اگر نمی خواهید، نیازی به خرید حریم خصوصی دامنه ندارید. با این حال اگر نگران حفظ حریم خصوصی هستید، می توانید این سرویس را با هزینه اندکی خریداری کنید.
آیا می توانم ثبت نام دامنه خود را لغو کنم؟
برخی از ثبت کنندگان دامنه به شما اجازه می دهند که ثبت دامنه خود را در هر زمان لغو کنید. اگر ثبت نام خود را لغو کنید، ثبت نام برای دیگران در دسترس خواهد بود.
در بیشتر موارد، هیچ هزینه ای برای ثبت دامنه به شما بازپرداخت نمی شود. با این حال، برخی از ثبتکنندههای دامنه سیاستهای بازپرداختی دارند که ممکن است بخواهید قبل از لغو ثبتنام با آنها صحبت کنید.
اگر قابلیت تمدید خودکار را فعال نکرده باشید، نام دامنه شما به سادگی پس از دوره ثبت نامی که برای آن پرداخت کرده اید منقضی می شود.
آیا می توانم وب سایت خود را به نام دامنه دیگری منتقل کنم؟
بله، شما می توانید نام دامنه خود را به سرور میزبان خود منتقل کنید. همچنین میتوانید هر دو نام دامنه را به یک وبسایت انتقال دهید.
با این حال، موتورهای جستجو آن را محتوای تکراری می دانند و این بر رتبه بندی جستجوی شما تأثیر می گذارد.
عالی
سلام. مقاله خوبی نوشتید. یه سوال داشتم. پارک کردن دامین یعنی چی؟
سلام دوست عزیز. از حسن توجه شما ممنونیم. پارک دامین به عملیاتی اشاره دارد که به کمک اون، دامنههای فرعی را بر روی یک دامنه اصلی پارک میکنیم. این عمل باعث نمایش محتوای دامنه اصلی و وبسایت متصل به آن میشود. به طور خلاصه، با استفاده از پارک دامین میتوان با یک نام، از پسوندهای مختلف دامنه برای دسترسی به وبسایت استفاده کرد. به عنوان مثال، در ابتدا شما یک هاست و دامنه با نام YourDomain.com را تهیه و وبسایت خود را راهاندازی میکنید. سپس تصمیم میگیرید که وبسایت شما همزمان با آدرسهای YourDomain.net و YourDomain.ir نیز در دسترس باشد. در این مواقع، برای ایجاد این امکان، از قابلیت پارک دامین در هاست خود استفاده میکنید.
سلام ساب دامین چیه؟
سلام دوست عزیز. ساب دامین، بخشی از یک دامنه اصلی است که به صورت زیردامنه (Subdomain) ایجاد میشود. به طور ساده، ساب دامین عبارت است از افزودن قسمتی جداگانه به آدرس دامنه اصلی، که با استفاده از نقطه از دامنه اصلی جدا میشود. مثالی از ساب دامین میتواند "blog" در آدرس "blog.example.com" باشد. در این مثال، "example.com" دامنه اصلی است و "blog" ساب دامین است.
سلام. من یه دامین دارم که می خوام تو چند روز آینده انتقالش بدم. آیا نیازه که سرورمم انتقال بدم؟
سلام دوست عزیز. خیر نیازی به انتقال دادن سرورتون نیست. با خیال راحت دامین خودتون رو انتقال بدید.
سلام عرض ادب و ارادت. ممنون از مقاله خوبی که تهیه کردید. سوالی برای من که در ابتدای راه یادگیری هستم پیش اومده. ممنون میشم پاسخ بدید. چه انواع دامنههایی وجود دارند یا فقط یک نوع دامنه وجود داره؟
سلام و درود. خوشحالیم که مقاله ما برای شما مفید بوده. در واقع، چهار نوع اصلی دامنه وجود دارند. نوع اول دامنههای عمومی است که برای انواع وبسایتها استفاده میشوند و معمولاً با پسوندهای مشخصی مثل .com، .net، .org و غیره پایان مییابند. نوع دوم دامنههای کشوری هستند که به یک کشور خاص تعلق دارند، به عنوان مثال .ir برای ایران. نوع سوم دامنههای آموزشی است که برای مؤسسات و سازمانهای آموزشی استفاده میشوند، مانند .edu برای آمریکا. و در نهایت، نوع چهارم دامنههای سفارشی است که شرکتها و برندها میتوانند برای خودشان اختصاص دهند، مثل .apple برای شرکت اپل.
سلام من سایتی ایجاد کردم و مدتی هست که روی اون دارم کار می کنم. محتواهم روش آپلود شده. سوال من از شما اینه که آیا میشه یک دامنه رو تغییر داد؟
بله، امکان تغییر یک دامنه وجود دارد. این کار به صورت تغییر پسوند یا تغییر نام دامنه انجام میشود. در صورتی که قصد تغییر پسوند داشته باشید، باید به قوانین و مقررات مربوطه توجه کنید و با محدودیتها و الزامات آن آشنا شوید. همچنین، در صورت تغییر نام دامنه، باید اطلاعات لازم را به روز رسانی کنید تا کاربران بتوانند به وبسایت جدید شما دسترسی پیدا کنند.
با عرض سلام و وقت بخیر، بهتون خسته نباشید میگم. از سایت آسام سرور بخاطر چنین مقاله کامل و عالی مچکرم. تو سایت اقتصاد آفرین هم یه مقاله در ارتباط با دامنه سایت خوندم که داود یوسفی نویسندش بود. اون مقاله هم مقالهای خوب و جامعی بود. من به شما توصیه میکنم اگه وقت داشتین هر دو مقاله رو بخونین.