شما برای مطالعه این مقاله فقط 8 دقیقه وقت نیاز دارید

windows-server-2019-vs-2016
دسته بندی : آموزش ویندوز

تفاوت ویندوز سرور 2016 با 2019: مقایسه جامع

5/5 - (1 امتیاز)

اگر بعد از بررسی لیست انواع ویندوز سرور، بین ویندوز سرور ۲۰۱۶ و ۲۰۱۹ مانده اید، کافیست تفاوت ویندوز سرور 2016 با 2019 را از جنبه های مختلف بررسی کنید و بعد ببینید که کدام یک از آنها، پتانسیل بالاتری برای برآورده کردن نیازهای شما را دارد.

با اینکه هر دو نسخه ۲۰۱۶ و ۲۰۱۹ از سیستم عامل های قدرتمند مایکروسافت برای سرورها هستند ولی وقتی بحث مدرنیزه بودن ویژگی ها، امنیت و پشتیبانی می شود، ویندوز سرور ۲۰۱۹ یک قدم جلوتر می گذارد. 

نگاه کلی به ویندوز سرور ۲۰۱۶ 

ویندوز سرور ۲۰۱۶ در ۲۶ سپتامبر سال ۲۰۱۶ منتشر شد و از همان اول به خاطر  تغییرات گسترده و سرعت – امنیت بالا، انقلابی ترین سیستم عامل ویندوز لقب گرفت.ویندوز سرور ۲۰۱۶ در بین انواع ویندوز سرور

از بهبود های جدیدی که به همراه ویندوز سرور ۲۰۱۶ وارد عمل شدند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

سرویس اکتیو دایرکتوری و فدراسیون ( ADFS 4.0) 

این سرویس برای کنترل دسترسی و احراز هویت کاربران بر اساس توکن ایجاد شده از یک سری ادعا در مورد کاربر مثل شناسه به کار می رود که یک روش قابل اعتماد برای ارتقا امنیت سیستم ها و برنامه های سازمانی است.

نصب Windows Defender

Windows Defender یکی از ابزارهای امنیتی مایکروسافت است که برای حفاظت از سیستم در برابر بدافزارها و تهدیدات امنیتی طراحی شده است.

تا قبل از نسخه ۲۰۱۶، خبری از آنتی ویروس ویندوز دیفندر در ویندوز سرورها نبود و در صورت نیاز، باید نسبت به نصب جداگانه آن اقدام می کردید اما خوشبختانه، این ابزار به طور پیش فرض در ویندوز سرور ۲۰۱۶ نصب شده است و بدون هیچ زحمتی می توانید از امکانات مختلف آن مثل اسکن سیستم به صورت realtime بهره مند شوید.

سرویس های مدیریت حافظه

از سرویس های مدیریت حافظه که با ویندوز سرور ۲۰۱۶ معرفی شدند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

Storage Spaces Direct (S2D) – ایجاد فضای ذخیره سازی مشترک روی چند سرور با استفاده از دیسک های محلی

Storage Replica – امکان کپی همزمان یا غیرهمزمان داده ها بین سرورها یا کلاسترها برای بازیابی راحت تر آنها موقع بروز اتفاقات غیرمنتظره

Data Deduplication – شناسایی و حذف داده های تکراری موجود در فایل سیستم NTFS

ReFS (Resilient File System) – یک سیستم فایل با ظرفیت و کارایی بالاتر همراه با قابلیت های پیشرفته مثل تشخیص و اصلاح خودکار خطاها

بهبود سرویس Failover Cluster

سرویس Failover Cluster برای ایجاد یک گروه از کامپیوترهای مستقل (کلاستر) و افزایش دسترس پذیری و مقیاس پذیری سرورها طراحی شده است.

Failover Cluster قبل از ویندوز سرور ۲۰۱۶ طراحی و اجرا شده است ولی بهبودهای قابل توجه این سرویس مربوط به نسخه ۲۰۱۶ ویندوز سرور است:

  • انعطاف بالاتر در ایجاد کلاسترها
  • استفاده از Azure Storage به عنوان شاهد کلاستر
  • امکان ارتقا کلاستر بدون نیاز به از کار انداختن کامل کلاستر موردنظر
  • استفاده از مکانیزم های بهبودیافته برای تعادل بار

Nano Server

Nano Server یک سیستم عامل سبک و ماژولار است که برای ابرهای خصوصی و دیتاسنترها بهینه شده است و برای اولین بار همراه ویندوز سرور ۲۰۱۶ معرفی شد. این سیستم عامل از ادیشن Server Core هم کوچکتر است و فقط از برنامه ها و ابزارهای ۶۴ بیتی پشتیبانی می کند.

نانو سرور در ۲۰۱۶، یک سیستم عامل مستقل و سبک وزن است ولی در نسخه ۲۰۱۹، حکم یک کانتینر بهینه شده را دارد.

نانو سرور بیشتر برای میزبانی از کانتینرهای ویندوز سرور و Hyper-V، ماشین های مجازی، میکروسرویس ها و وبسایت ها و سرویس های وب به کار می رود.

مجازی سازی تو در تو (Nested virtualization)

با قابلیت مجازی سازی تو در تو می توانید نمونه های ماشین مجازی موردنظر خود را در داخل ماشین مجازی های دیگر اجرا کنید تا از این طریق محیط های مجازی موردنیاز خود را ایجاد کنید و از آنها به شکل دلخواه استفاده کنید.

چند بهبود دیگر:

  • ارائه قابلیت های پیشرفته برای ماشین های مجازی مثل رمزگذاری دیسک
  • پشتیبانی از کانتینرهای ویندوز سرور و Hyper-V
  • امکانات جدید برای مدیریت شبکه های مجازی مثل Software Load Balancer و Distributed Firewall
  • شروع پشتیبانی از داکر
  • بهبود کارایی دسترسی ریموت به دسکتاپ های مجازی و برنامه ها

نگاه کلی به ویندوز سرور ۲۰۱۹

ویندوز سرور ۲۰۱۹، جانشین همه چیز تمام ویندوز سرور ۲۰۱۶ است و به خاطر امکانات و بهبودهای پیشرفته ای که دارد، هنو هم که هنوز است به عنوان یکی از بهترین ویندوز سرور ها شناخته می شود.windows server 2019

از ویژگی های کلیدی ویندوز سرور ۲۰۱۹ می توان به موارد زیر اشاره کرد:

ابزار Windows admin center

ادمین های سرور با استفاده از این ابزار می تواند سرورهای ویندوز خود را بدون وابستگی به Azure یا سرویس های ابری به صورت محلی و از طریق رابط مبتنی بر وب مدیریت کنند.

مدیریت و پیکربندی سرور، ماشین های مجازی، منابع سرور، کاربران، گروه ها، دسترسی ها و تنظیمات امنیتی از جمله مهم ترین کارهایی است که به راحتی می توانید از طریق این ابزار انجام دهید.

Windows Defender ATP

با اینکه ویندوز دیفندر در نسخه ۲۰۱۶ با ویندوز سرور ادغام شده است ولی نسخه ۲۰۱۹ ویندوز حاوی یک نسخه جهش یافته از ویندوز دیفندر است که ویژگی های پیشرفته تری مثل ایزوله سازی مبتنی بر سخت افزار، شناسایی، تحلیل و پاسخ گویی خودکار به تهدیدات و … را ارائه می دهد.

بهبود کانتینر ها

ویندوز سرور ۲۰۱۹، بهبودهای متعددی را در زمینه کانتیرها ارائه کرده است که باعث بهبود تجربه استفاده از آنها می شوند:

  • پشتیبانی از Kubernetes برای مدیریت کانتینر های ویندوزی
  • پشتیبانی از کانتینرهای لینوکس
  • ادغام با ابزارهای مدیریتی مثل Windows admin center
  • افزودن امکانات امنیتی به کانتینرها و محافظت از آنها برابر حملات
  • سازگاری بهتر با برنامه ها

سرویس Storage Migration

مدیران IT با استفاده از این سرویس می توانند داده های یا سرویس های مربوط به سرورها را از سرورهای قدیمی به سرورهای جدید با ویندوز سرور ۲۰۱۹ منتقل کنند. 

این ویژگی در زمینه های مختلفی مثل ارتقا به سخت افزار جدید، انتقال داده ها به سرورهای مجازی سازی شده، تعویض زیرساخت حافظه و حفظ پیکربندی های کاربری بسیار مفید است.

چند بهبود دیگر:

  • ارائه گزارشات سیستمی مبتنی بر هوش مصنوعی
  • بهبود سیستم احراز هویت
  • ارتقا امکانات مربوط به ایجاد کلاستر
  • استفاده از الگویتم مدیریت ترافیک شبکه LEDBAT برای بهبود کارایی در زمان اوج مصرف
  • پشتیبانی از تکنولوژی های جدید مثل RDMA برای بهبود عملکرد شبکه
  • امکان رمزگذاری شبکه های داخلی

مقایسه ویندوز سرور ۲۰۱۶ و ۲۰۱۹

تا به اینجا یک آشنایی کلی با این دو نسخه داشتید ولی وقتی بحث تفاوت ویندوز سرور 2016 با 2019 می شود، باید جنبه های مهمی مثل قابلیت ها، امنیت و … را مدنظر قرار دهید و سپس این دو نسخه را از لحاظ این جنبه ها مقایسه کنید:

مدیریت حافظه

هر دو نسخه ویندوز سرور ۲۰۱۹ و ۲۰۱۶ عملکرد خوبی در مدیریت حافظه سرور دارند. به عنوان مثال ویژگی هایی مثل حداکثر حافظه قابل پشتیبانی، Storage spaces direct و Storage replica در هر دو نسخه مشترک هستند.

کلیک کنید  روش های حل مشکل مصرف بالای CPU در ویندوز ۱۰ و ۱۱

 ولی از آنجا که ۲۰۱۹ نسبت به ۲۰۱۶ جدیدتر است، ابزارهای مدیریتی و سرویس های مدیریت حافظه در نسخه ۲۰۱۹ بهبود یافته تر و پیشرفته تر هستند و حتی وجود ویژگی هایی مثل Data Deduplication در ویندوز سرور ۲۰۱۶ هم نمی تواند نتیجه را به نفع این ویندوز سرور تغییر دهد.

مجازی سازی

ابزار Windows Admin Center ویندوز سرور ۲۰۱۹، این امکان را به مدیران می دهد که ماشین های مجازی را به طور مرکزی و از طریق رابط گرافیکی مدیریت کنند. 

همچنین، معرفی ویژگی های جدید مثل Storage Migration Service و Quick Create و بهبود ویژگی های مثل Shielded VMs و Windows Defender در ویندوز سرور ۲۰۱۹ باعث شده است که خیال مدیران سرور از بابت مدیریت و امنیت ماشین های مجازی راحت تر باشد.

کانتینرها

فناوری کانتینر داخلی برای اولین بار با ویندوز سرور ۲۰۱۶ به اجرا درآمد. این ویندوز سرور از کانتینرهای ویندوز سرور و Hyper-V پشتیبانی می کند. 

* کانتینر ویندوز سرور از کرنل ویندوز استفاده می کند و برای اجرای برنامه ها در محیط های ایزوله مناسب است.

* کانتینر Hyper-V در یک ماشین مجازی اجرا می شود و ایزولاسیون بهتری نسبت به کانتینر ویندوز سرور دارد.

ویندوز سرور ۲۰۱۹ هم از تکنولوژی کانتینر ویندوز سرور و Hyper-V پشتیبانی می کند اما این کار را به صورت پیشرفته تر و بهبود یافته تر انجام می دهد. پشتیبانی از Kubernetes ،gMSA، کانتینرهای لینوکس و ویژگی های امنیتی مثل  Windows Defender Advanced Threat Protection (ATP) برای کانتینرها از جمله مواردی هستند که باعث شده اند که در این زمینه هم پیروز رقابت ویندوز سرور ۲۰۱۹ باشد.

امنیت

هر دو نسخه ویندوز سرور ۲۰۱۶ و ویندوز سرور ۲۰۱۹ از لحاظ امنیت سنگ تمام گذاشته اند و امنیت ایده آلی را برای سرورها فراهم می کنند.

قابلیت هایی مثل ویندوز دیفندر، Shielded VMs و Secure Boot در هر دو نسخه موجود هستند ولی توسعه دهندگان ویندوز سرور ۲۰۱۹ تلاش کردند که این قابلیت ها را به سطح بالاتری ارتقا دهند و در کنار آنها، ويژگی های جدیدتری مثل Exploit Guard ،Windows Defender ATP و رمزگذاری شبکه ها را هم وارد عمل کنند تا محافظت از داده ها و جلوگیری از دسترسی های غیرمجازی به حالت پیشرفته تر و سرسخت تر انجام شود.

ادیشن ها

ویندوز سرور ۲۰۱۶ در ۲ ادیشن Datacenter و Standard عرضه می شود. در حالی که ویندوز سرور ۲۰۱۹ علاوه بر ادیشن Datacenter و Standard دارای ادیشن Essentials هم می باشد که بسته به نیاز و بودجه خود می توانید گزینه مناسب را انتخاب کنید.

اگر بخواهیم یک مقایسه کلی داشته باشیم:

اندازه کسب و کار

Datacenter > Standard > Essentials

ویژگی ها و امکانات

Datacenter > Standard > Essentials

محدودیت در تعداد کاربران

Datacenter < Standard < Essentials

محدودیت در تعداد ماشین های مجازی 

Datacenter < Standard < Essentials

هزینه لایسنس

Datacenter > Standard > Essentials

پشتیبانی 

در حال حاضر مایکروسافت از دو نسخه ویندوز سرور ۲۰۱۶ و ۲۰۱۹ پشتیبانی می کند ولی نوع این پشتیبانی فرق می کند.

پشتیبانی ویندوز سرور به صورت ۱۰ ساله است.

در ۵ سال اول (اصلی)، پشتیبانی از ویندوز سرور به طور مرتب انجام می شود و آپدیت های امنیتی و رفع باگ ها با دقت بیشتری انجام می شوند.

در ۵ سال دوم (گسترده) هم فقط پشتیبانی امنیتی انجام می شود و نسبت به پشتیبانی اصلی محدودتر است.

پشتیبانی اصلی از ویندوز سرور ۲۰۱۶ از سال ۲۰۱۶ شروع شد و در سال ۲۰۲۲ خاتمه پیدا کرد. از سال ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۷ هم پشتیبانی گسترده آن انجام می شود که با این اوصاف، در حال حاضر کاربران ویندوز سرور ۲۰۱۶ فقط از پشتیبانی امنیتی مایکروسافت برخوردار هستند.

در مقابل، پشتیبانی اصلی ویندوز سرور ۲۰۱۹ از سال ۲۰۱۸ شروع شد و در اواخر ۲۰۲۴ به پایان می رسد. پشتیبانی گسترده آن هم از ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۹ ادامه خواهد داشت.

پس اگر امروز (۸ جولای سال ۲۰۲۴) را در نظر بگیریم، پشتیبانی از ویندوز سرور ۲۰۱۶ بعد از ۳ سال دیگر به پایان خواهد رسید ولی پشتیبانی از ویندوز سرور ۲۰۱۹ تا ۶ سال دیگر ادامه دارد.

جدول بررسی تفاوت ویندوز سرور 2016 با 2019

ویژگیویندوز سرور ۲۰۱۶ویندوز سرور ۲۰۱۹
ارائه گزارشات سیستمی
سرویس Storage Migration
امکان اتصال به شبکه مجازی Azure
ویندوز دیفندر APT
پشتیبانی از کانتینر ویندوز سرور
پشتیبانی از کانتینر Hyper-V
پشتیبانی از کانتینر لینوکس
استفاده از Device Guard برای جلوگیری از بدفزارها
پشتیبانی از Windows Subsystem برای میزبانی از لینوکس
پشتیبانی از Kubernetes
ابزار پاورشل
دسترسی به صورت ریموت
Cluster Set
شبکه های مبتنی بر نرم افزار (SDN)
ابزار Windows Admin Center
ویژگی Credential Gaurd برای محافظت از اطلاعات محرمانه کاربر
مدیریت ماشین های مجازیمحدودکامل
ادغام ابری ترکیبیمحدودکامل
Nano Serverبه عنوان سیستم عامل مستقل و سبک وزنبه عنوان یک کانتینر بهینه شده

از بین ویندوز سرور ۲۰۱۶ و ۲۰۱۹، کدام را انتخاب کنیم؟

با توجه به تمام مطالب بالا، این سوال فقط یک جواب دارد: ویندوز سرور ۲۰۱۹.

ویندوز سرور ۲۰۱۹ از هر لحاظ نسبت به ویندوز سرور ۲۰۱۶ بهبودیافته تر و پیشرفته تر است و به خوبی عملکرد خود را اثبات کرده است.

اما این یک جواب کلی و سطحی است. شما باید ابتدا نیازها و شرایط خاص خود را بررسی کنید و بعد ببینید که کدام ویندوز سرور سازگاری بیشتری با نیازهای شما دارد.

همانطور که ویندوز سرور ۲۰۱۹ برتری های زیادی نسبت به ویندوز سرور ۲۰۱۶ دارد، شرایطی هم وجود دارد که ویندوز سرور ۲۰۱۶ یک قدم جلوتر می گذارد.

به عنوان مثال اگر سازمان یا شرکت شما از نرم افزارها و اپلیکیشن های خاصی استفاده می کند که هنوز با ویندوز سرور ۲۰۱۹ سازگار نشده اند، حتماً باید ویندوز سرور ۲۰۱۶ را انتخاب کنید تا کارهایتان به درستی پیش برود.

تاییدیه ها و استاندارهای سازمانی، عدم آشنایی کافی پرنسل با ویندوز سرور ۲۰۱۹، قدیمی بودن سخت افزار سرور، بودجه پایین، عدم نیاز به ویژگی های پیشرفته و جدید و … از مهم ترین دلایل انتخاب ویندوز سرور ۲۰۱۶ هستند.

پس این شما هستید که باید نیازها و شرایط خود را در نظر بگیرید و سپس بر اساس آنها یک انتخاب درست انجام دهید. 

اگر طرفدار مدرنیزه و پیشرفته بودن قابلیت های ویندوز سرور هستید، ویندوز سرور ۲۰۱۹ را انتخاب کنید. اگر به خاطر کمبود هزینه یا قدیمی بودن سخت افزار یا اپلیکیشن ها با محدودیت روبرو هستید، ویندوز سرور ۲۰۱۶ را انتخاب کنید.

مطمئن باشید هر کدام از این دو ویندوز سرور می توانند از عهده برآورده کردن خواسته های شما بربیایند. کافیست شما بخواهید.

اگر انتخاب خود را انجام داده اید، می توانید استارت خود را با آموزش نصب ویندوز سرور ۲۰۱۶ یا نصب ویندوز سرور ۲۰۱۹ بزنید.

اگر هم طرفدار راحتی بیشتر هستید و می خواهید صاحب یک سرور قدرتمند با ویندوز سرور آماده باشید، می توانید به صفحه خرید سرور مجازی ویندوز (Windows VPS) مراجعه کنید و پلن ایده آل خود را سفارش دهید.

سخن آخر

ویندوز سرور ۲۰۱۶ و ۲۰۱۹، هر دو به خوبی عملکرد و کارایی خود را اثبات کرده اند. برای اینکه یک انتخاب درست انجام دهید، ابتدا باید نیازهای خود را بشناسید و سپس در مورد آنها تصمیم بگیرید ولی در حالت کلی، ویندوز سرور ۲۰۱۹ انتخاب مطمئن تر و به روزتری است. 

مطالب مشابهی که شاید علاقمند باشید

من زهرا پیرجانی دانشجوی رشته نرم افزار هستم. علاقه ای که به یادگیری مطالب جدید دارم باعث شد که انگیزم برای فعالیت در حوزه تولیدمحتوا بیشتر شود. تمام تلاشم این است که با درک کامل موضوع، محتوایی ساده و کامل تهیه کنم که برای همه علاقمندان مفید و کاربردی باشد. یادگیری مطالب جدید و آموزش اونها به بقیه، بهترین کاری هست که می توانم برای رشد خودم و همچنین کمک به رشد علاقمندان به مباحث مورنظر انجام بدم.

دیدگاه های شما

برای دریافت این مقاله لطفا ایمیلتان را وارد کنید

می توانید مقاله را دانلود کنید یا پرینت بگیرید