شما برای مطالعه این مقاله فقط 6 دقیقه وقت نیاز دارید

server-uptime
دسته بندی : آموزش شبکه

آپتایم سرور چیست؟ عوامل موثر در uptime بالای 99 درصد

5/5 - (2 امتیاز)

اینکه کاربر در زمان مناسب نتواند به محتوا و سرویس موردنظر سایت شما دسترسی پیدا کند، تاثیر بسیار منفی روی میزان اشتیاق بازدید و رد نتیجه، ترافیک وبسایت خواهد داشت. به همین خاطر، آپتایم از مهم ترین ویژگی هایی است که باید موقع خرید سرور مجازی یا خرید سرور اختصاصی به آن توجه داشته باشید.

اگر موقع خرید سرور مجازی یا سرور اختصاصی به میزان فعال یا روشن بودن سرور اهمیت می دهید، ویژگی آپتایم سرور همان چیزی است که دنبال آن هستید و پایین بودن آن می تواند باعث بروز اختلالات زیاد در وبسایت و در نتیجه دلسرد شدن مخاطبان شما شود.

هر چقدر هم که محصولات و سرویس های وبسایت شما عالی باشند یا محتوایی که برای مخاطبان ارائه می دهید، ارزشمند باشند باز هم اگر کاربر در زمان مناسب نتواند آنها را ببیند، هیچ فایده ای ندارد. در حالت کلی، با uptime پایین، فرصت های دسترسی، تعامل و تبدیل را از دست می دهید.

پس این معیار را جدی بگیرید و درک اهمیت و عوامل موثر در افزایش آپتایم اولین قدمی است که می توانید در این مسیر بردارید:

آپتایم (uptime) چیست و چرا مهم است؟

آپتایم چیست

آپتایم معیار مهمی برای اندازه گیری قابلیت اطمینان یک وبسایت یا سرویس آنلاین است. در واقع، منظور از آپتایم مدت زمانی است که سایت شما به حضور خود در اینترنت ادامه می دهند و در دسترس کاربران قرار دارد. در مقابل، downtime هم درصد مربوط به زمانی را نشان می دهد که سرور به هر دلیلی از کار افتاده یا خاموش شده است. این معیار برای نشان دادن عملکرد یک سرور استفاده می شود و توسط ابزارهای مانتیورینگ قابل اندازه گیری است.

اندازه گیری این زمان به صورت درصدی انجام می شود و در حال ایده آل، اگر یک سایت آپتایم 100 درصد داشته باشد یعنی اصلا دچار هیچ نوع خرابی و اختلالی نمی شود که در دنیای واقعی این درصد کمی غیرممکن است چون عوامل زیادی هستند که می توانند روی درصد آپتایم تاثیر منفی بگذارد.

فرقی نمی کند که هدف شما از راه اندازی یک وبسایت، سیستم یا سرور چیست، در هر شرایط شما باید به این معیار توجه داشته باشید چون کاربران تا زمانی می توانند از محتوا، محصولات یا سرویس های شما بازدید کنند که لینک موردنظر را باز کنند.

اگر مخاطبان نتوانند به وبسایت شما دسترسی پیدا کنند، کسب و کار شما دچار ضرر می شود. علاوه بر این که قادر به ارائه صفحات وبسایت خود نخواهید بود، از طرف دیگر این امکان هم وجود دارد که گوگل یا موتورهای جستجوی دیگر، وبسایت شما را به عنوان یک منبع غیرقابل اعتماد بشناسند و این موضوع روی رتبه بندی وبسایت شما هم تاثیر منفی بگذارد.

فرق بین uptime و availability چیست؟

با این که در اکثر مواقع این دو اصلاح به جای هم استفاده می شوند اما در کل، به مفاهیم متفاوتی اشاره دارند.

آپتایم معیاری برای اندازه گیری قابلیت اطمینان سیستم است و معمولاً درصد مربوط به زمانی را نشان می دهد که سیستم یا سرور شما آماده و در حال اجرا است (گذشته)؛ اما availability، احتمال کارکرد درست یک سیستم در دوره ای که به آن نیاز است را نشان می دهد(آینده). در مواقعی که اکثر اعضای یک تیم به صورت ریموت کار می کنند، اهمیت availability چند برابر می شود.

پس Uptime با نگاه به گذشته؛ درصد مربوط به آماده بودن سیستم در یک دوره معین را نشان می دهد که معمولاً برای محاسبه درصد آپتایم، دوره یک ساله را در نظر می گیرند. متوجه می شویم که وقتی یک ارائه دهنده سرور اختصاصی یا سرور مجازی در مورد آپتایم صحبت می کند، با بررسی عملکرد آن در گذشته به نتایج مشخصی رسیده است و تضمین محکمی برای آنچه در آینده اتفاق می افتد، وجود ندارد چون عوامل متعددی وجود دارند که می توانند باعث اختلال شوند. مثلاً همان آتشسوزی که در دیتاسنتر OHV آلمان اتفاق افتاد و باعث از کار افتادن تمام سرورهای آن شد. چنین مسائلی مربوط به کیفیت سرورها یا پشتیبانی ارائه دهنده نیستند و پیش بینی آنها هم غیرممکن است.

نحوه محاسبه آپتایم

آپتایم بر اساس تعداد ساعاتی محاسبه می شود که سرور در یک بازه زمانی مشخص، آماده و در حال اجرا بود و به صورت درصدی نشان داده می شود.

مثلاً اگر این بازه را یک سال در نظر بگیریم:

  تعداد ساعت در سال/ تعداد ساعت کار سرور = درصد آپتایم

تعداد ساعت در سال: 24 × 365  = 8760

پس اگر سرور یا سیستم در کل فقط 4 ساعت از کار بیافتد یعنی تعداد ساعت کار آن 8756 باشد ، محاسبه درصد آپتایم به صورت زیر انجام می شود.

99.95% = (8760 / 8756 ) × 100

عوامل موثر در درصد آپتایم سرور

عوامل موثر در uptime

عوامل زیادی وجود دارند که می توانند روی درصد آپتایم وبسایت شما تاثیر بگذارند و مهم ترین آنها، ارائه دهنده ای است که برای خرید سرور مجازی یا اختصاصی انتخاب کرده اید چون قدرت و کیفیت سخت افزاری و نرم افزاری سرور، موقعیت جغرافیایی و پهنای باند سرور نقش بسیار موثرتری در آپتایم دارند.

کلیک کنید  آموزش تغییر مسیر ورودی و خروجی (I/O) در لینوکس

بخش های سخت افزاری رایجی که در درصد آپتایم تاثیر گذار هستند:

  • زیرساخت قابل توسعه و ارتقا
  • نوع CPU
  • فضای ذخیره سازی
  • میزان Ram

پس اگر با شرکتی وارد همکاری شوید که علاوه بر ارائه پلن های مقرون به صرفه با ویژگی های سخت افزاری، نرم افزاری و شبکه ای عالی قادر به تامین نیازهای شما باشد، از یک طرف هم به خاطر افزایش ترافیک و ظرفیت قادر به ارتقا پلن شما باشد، کار شما راحت تر خواهد شد. با ایجاد یک تعادل مناسب بین منابع و هزینه به سادگی می توانید عملکرد سرور خود را حفظ کنید.

البته مشکلات نرم افزاری، ویروس ها و اختلالات شبکه ای و خطای انسانی هم می توانند در آپتایم تاثیر منفی بگذارند.

عامل مهم دیگر، دامنه وبسایت است. به این صورت که معمولاً دامنه های قدیمی تر آپتایم بهتری دارند چون مدت زمان بیشتری پایداری خود را حفظ کرده اند و اعتماد کاربران و موتورهای جستجو را جلب کرده اند.

موقعیت جغرافیایی سرور هم می تواند در تعداد دفعات خرابی سرور نقش داشته باشد. به عنوان مثال، سرورهایی که در مناطق پرترافیک قرار دارند یا در معرض بلایای طبیعی بیشتری هستند، معمولاً آپتایم پایین تری دارند.

از دیگر عوامل موثر در درصد آپتایم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پهنای باند شبکه
  • تعداد اتصالات HTTP
  • زمان پردازش و پاسخگویی سرور
  • تعداد و پیچیدگی های المان های DOM صفحه وبسایت
  • نوع مرورگر وب
  • پروتکل های مورد استفاده برای برقراری ارتباط بین سرور و مرورگر مثل SPDY، HTTPS، SSL و HTTP/2

نکات مهم برای تضمین درصد آپتایم بالا (99.99 درصد)

نکات مهم

دیتاسنتر:

  • از چند سیستم به صورت همزمان استفاده شود تا خرابی یک سیستم باعث خرابی کل سرور نشود.
  • نقاط ورودی جداگانه ای برای منابع اصلی برق لحاظ شود تا موقع قطعی یک منبع، سرویس موردنظر هم قطع نشود.
  • با رعایت الزامات و استفاده از سیستم های تهویه و خنک کننده، شرایط محیطی مثل رطوبت و دما کنترل شود و محیط عملیاتی بهینه ای برای سرور فراهم شود.
  • برای جلوگیری از ورود کاربران غیرمجاز، کنترل های دسترسی بسیار دقیقی مثل کنترل های بیومتریک و تله های انسانی برای دیتاسنتر لحاظ شود.
  • با لحاظ کردن سیستم ها و سنسور های تشخیص آتشسوزی از فاجعه های شبیه به آتشسوزی دیتاسنتر OHV جلوگیری شود.

رک (Rack):

  • سرور ها در کابین های خاصی نگهداری شوند.
  • برای جلوگیری از تاثیرات خرابی یک منبع روی رک، از منبع تغذیه دو گانه استفاده شود.

سرور:

  • برای حفظ عملکرد عادی سرور موقع قطع منبع از منبع تغذیه دوگانه استفاده شود.
  • استفاده از RAID برای ذخیره سازی داده ها در چند هارددیسک باعث می شود که در صورت خرابی سخت افزارها، داده ها هم از دست نروند.
  • استفاده از سرورهای ابری تاثیر زیادی در افزایش آپتایم دارند چون داده ها در چند سرور ذخیره می شوند.

همانطور که خودتان هم متوجه هستید، وقتی قصد خرید سرور اختصاصی یا سرور مجازی دارید، نقش شما فقط تعیین قدرت سخت افزاری، نوع نرم افزار مثل سیستم عامل، پهنای باند، لوکیشن و میزان دسترسی است و درصد آپتایمی که در کنار ویژگی های پلن ها لحاظ می شود، نشان دهنده کیفیت و عملکرد دیتاسنتر، رک و سرور است که تغییر کیفیت و عملکرد این بخش ها از توان شما خارج است. شما باید تصمیم بگیرید که کدام پلن با چه مقدار آپتایمی را می خواهید.

اگر در این زمینه دچار سردرگمی شده اید و نمی دانید که چگونه به درصد آپتایم سرورهای شرکت های میزبانی اعتماد کنید، توصیه می کنیم که جای دوری نروید و برای چند لحظه هم که شده نگرانی های خود را کنار بگذارید.

آسام سرور به عنوان یکی از شرکت های معتبر این حوزه، با ارائه بهترین و باکیفیت ترین سرورهای مجازی و اختصاصی این اطمینان را به شما می دهد که به لطف ویژگی های فوق العاده ای مثل پورت 1 گیگابایتی، فضای ذخیره سازی SSD NVMe و منابع اختصاصی و قدرتمند متوجه اختلالی در عملکرد سرور نخواهید شد و آپتایم 99 درصد را به معنای واقعی تجربه خواهید کرد.

اگر دوست دارید ویژگی های پلن های متنوع ما را بررسی می کنید، می توانید به صفحه خرید سرور مجازی و سرور اختصاصی مراجعه کنید.

 

کلام آخر

درصد آپتایم سرور یکی از مهم ترین معیارهایی است که می تواند عملکرد وبسایت شما را تحت تاثیر قرار دهد. کاربران و مخاطبانی که نتوانند در زمان مناسب به صفحه موردنظر دسترسی داشته باشند، مطمئناً از کل وبسایت دلسرد می شود و این شروعی برای سیگنال های منفی رتبه بندی و در نتیجه افت عملکرد کسب و کار خواهد شد. پس با انتخاب یک سرور قدرتمند با درصد آپتایم بالا، خود را از ضررهای یک وبسایت همیشه خاموش و down دور نگه دارید.

از اینکه تا انتهای مقاله با ما همراه بودید، از شما متشکریم. امیدواریم که مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. در صورت داشتن هرگونه سوال، درخواست و نیاز به راهنمایی، می توانید با ثبت نظر خود، با ما وارد ارتباط شوید تا هر چه زودتر به شما پاسخ دهیم.

سوالات متداول:

انجام تعمیرات، خطاهای سیستمی و انسانی، اختلال در عملکرد سخت افزار/نرم افزار و عواملی مثل قطعی برق، آتشسوزی و تغییرات محیطی می توانند باعث قطعی سرور شوند.

 

مطالب مشابهی که شاید علاقمند باشید

من زهرا پیرجانی دانشجوی رشته نرم افزار هستم. علاقه ای که به یادگیری مطالب جدید دارم باعث شد که انگیزم برای فعالیت در حوزه تولیدمحتوا بیشتر شود. تمام تلاشم این است که با درک کامل موضوع، محتوایی ساده و کامل تهیه کنم که برای همه علاقمندان مفید و کاربردی باشد. یادگیری مطالب جدید و آموزش اونها به بقیه، بهترین کاری هست که می توانم برای رشد خودم و همچنین کمک به رشد علاقمندان به مباحث مورنظر انجام بدم.

دیدگاه های شما

برای دریافت این مقاله لطفا ایمیلتان را وارد کنید

می توانید مقاله را دانلود کنید یا پرینت بگیرید