شما برای مطالعه این مقاله فقط 9 دقیقه وقت نیاز دارید

sitemap

سایت مپ (Sitemap) چیست؟ نحوه ساخت نقشه سایت

3.5/5 - (10 امتیاز)

سایت مپ یا همان نقشه سایت، یک فایل با فرمت xml است که به موتورهای جستجو کمک می کند تا بتواند محتواهای شما را ایندکس کند. سایت مپ یکی از موارد ضروری برای سئو تکنیکال است که اگر مقاله سئو چیست ما را مطالعه کرده باشید، در موردش صحبت کرده ایم.

سایت مپ، همان نقشه سایت است که به موتورهای جستجو کمک می کند تا صفحات سایت شما را شناسایی کنند و آن ها را ایندکس کنند.

در صورتی که شما سایت مپ سایتتان را ایجاد کنید و آن را به گوگل معرفی کنید، می توانید سئو سایتتان را تا حد زیادی بهبود دهید.

اگر بلد نیست سایپ مپ ایجاد کنید، اصلا نگران نباشید، ما صفر تا صد ایجاد نقشه سایت را هم در سایت های وردپرسی و هم در سایت هایی که با زبان های php و asp ایجاد شده اند، آموزش خواهیم داد. همراهمان باشید.

سایت مپ چیست؟

گفتیم که سایت مپ فایلی با قالب xml است که صفحات شما را به موتورهای جستجویی مانند گوگل معرفی می کند. موتورهای جستجو با خزش در صفحات شما، آن را ایندکس می کنند. منظور از ایندکس این است که صفحه شما را شناسایی کنند و آن را در نتایج جستجوی خودشان نشان دهند.

اهمیت سایت مپ زمانی بیشتر می شود که سایت شما صفحات زیادی داشته باشد؛ در این صورت احتمال این که خزنده های گوگل صفحه ای را جا بیاندازند، زیاد است و حتی ممکن است فرایند ایندکس کردن صفحات سایت شما طول بکشد، اما در صورتی که از سایت مپ در سایت خودتان استفاده کنید می توانید فرایند ایندکس کردن صفحات سایتتان را به وسیله موتورهای جستجو تسریع ببخشید.

چرا نقشه سایت برای سایت شما اهمیت دارد؟

موتور جستجو گوگل برای یافتن صفحات سایت شما از سایت مپ استفاده می کند. ممکن است بگویید اگر صفحات سایت به درستی لینک داده شوند دیگر نیازی به sitemap نیست. ولی ساخت سایت مپ تاثیر مثبتی در سئو سایت شما دارد، همچنین در بعضی موارد استفاده از نقشه سایت ضروری است. به عنوان مثال اگر سایت شما تازه راه اندازی شده باشد و تعداد کمی بک لینک داشته باشد، گوگل به کمک سایت مپ می تواند صفحات شما را پیدا و آن ها را کراول کند.

یا ممکن است سایتی با تعداد صفحات زیاد داشته باشید. اگر لینک سازی داخلی را به خوبی انجام ندهید و بک لینک زیادی داشته باشید، گوگل به سختی می تواند تمام صفحات سایت شما را پیدا کند. در این صورت است که sitemap به کمک شما می آید.

ما می گوییم از پکیج ها و افزونه های آماده استفاده نکنید؛ شما می پرسید چرا؟!

این که شما از فریمورک های آماده ای مانند لاراول استفاده کنید یا سیمفونی یا سیستم های مدیریت محتوایی مانند وردپرس، در هر صورت پکیج ها و افزونه هایی وجود دارد که به صورت خودکار این کار را برایتان انجام می دهند، اما نکته ای که وجود دارد، این است که اگر بخواهید برای هر امکانات کوچک مانند سایت مپ و … از پکیج ها استفاده کنید، سرعت سایت شما به شدت کاهش خواهد یافت و برنامه نویسان حرفه ای پکیج هایی که قابلیت های معمولی دارند را مطلوب ارزیابی نمی کنند.

سایت هایی که استاتیک هستند، ایجاد سایت مپ کار ساده است و کافی است که یک فایل با نام sitemap.xml را در مسیر روت (ROOT) سایتشان ایجاد کنند و کد ها را در آن قرار دهند و پس از آن بر اساس داده های ساخت خودشان، از آدرس صفحات و زمان آپدیت، محتوایشان را تغییر دهند.

انواع سایت مپ

سایت مپ یک عملکرد کلی دارد، اما تنها یک نوع نیست! نقشه سایت در دو نوع HTML و XML است که در این قسمت می خواهیم هرکدام را معرفی کنیم.

HTML Sitemaps

این نوع سایت مپ را باید نوعی حالت سنتی از سایت مپ دانشت که در صفحه ای جداگانه طراحی شده اند و کاربران می توانند برای بازدید کردن از وب سایت ها استفاده کنند.

HTML Sitemaps ساختار پیچیده ای ندارند و شما می توانید به راحتی آن را ایجاد کنید. البته در ایجاد HTML Sitemaps نکته ای وجود دارد که باید زمانی که از هنگام استفاده از سایت مپ باید در نظر داشته باشید و آن این است که پس از آن که صفحه ای ایجاد می کنید یا صفحه ای را حذف می کنید، نقشه را هم آپدیت کنید. در صورتی که سایت شما از ایجاد نقشه داینامیک پشتیبانی نمی کند، در این صورت باید تنظیمات را به صورت دستی اعمال کنید.

XML sitemaps

اگر بخواهیم نقطه مقابل HTML Sitemaps را معرفی کنیم، باید به XML sitemaps اشاره کنیم. مزیتی که این نوع سایت مپ دارد، این است که بیشتر موتورهای جستجو از آن برای پردازش کردن موتورهای جستجو استفاده می کنند. اگر بخواهید که نقشه سایتتان را در اختیار موتورهای جستجو قرار دهید، بهتر است که از قالب XML استفاده کنید، چرا که بیشتر موتورهای جستجو برای خواندن نقشه سایتتان، قادر به درک این زبان هستند.

ایجاد سایت مپ برای وردپرس

برای ساختن سایت مپ روش های مختلفی وجود دارد که در این جا به آن ها اشاره خواهیم کرد. در نظر داشته باشید که روش های که برای ایجاد سایت مپ در این جا بیان می کنیم، برای وردپرس مناسب هستند و اگر سایت شما با زبان php یا ASP.NET نوشته شده است، باید از برنامه نویس سایتتان بخواهید تا سایت مپ را ایجاد کند.

ایجاد نقشه سایت XML sitemap به کمک افزونه یوست

یکی از ساده ترین راه هایی که برای ایجاد سایت مپ وجود دارد، استفاده از افزونه سایت مپ است. در این روش شما باید ابتدا افزونه یوست (YOAST) را در سایتتان نصب کنید و بعد از آن که آن را در سایتتان فعال کردید، به صفحه General – Yoast SEO بروید و بر روی گزینه Features کلیک کنید و در بین گزینه، XML sitemap را روی گزینه on بگذارید و در نهایت روی گزینه save change کلیک کنید.

سایت مپ چیست

در  نهایت برای تایید کردن آن که یوست یک نقشه سایت ایجاد کرده است یا خیر، بر اساس تصویری که در زیر قرار داده ایم، روی آیکون علامت سوالی که وجود دارد و لینک آبی، کلیک کنید و سایت مپ ایجاد شده را مشاهده کنید.

سایت مپ چیست

چگونه Sitemap را مشاهده کنیم؟

مشاهده کردن سایت مپ کار سختی نیست. برای کار کافیست عبارت sitemap_index.xml را به دامنه سایتتان اضافه کنید و آن را مشاهده کنید. برای مثال:

https://www.example.com/sitemap_index.xml را وارد کنید و آن را مشاهده کنید.

سایت مپ چیست

مزیتی که افزونه yoast دارد، این است که به صورت پیش فرض نقشه های مختلفی را برای انواع محتواها ایجاد می کند. برای مثال بلاگ ها، صفحات نویسنده ها و دسته ها جزو مواردی هستند که یوست در زمان ایجاد نقشه سایت، آن ها را ایجاد می کند. در صورتی که سایت فروشگاهی داشته باشید و آن را به کمک ووکامرس ایجاد کرده باشید، نقشه ای هم محصولات فروشگاهتان ایجاد خواهد شد.

کلیک کنید  رفع ارور 503 (Service Unavailable)

ایجاد کردن سایت مپ به کمک افزونه Google XML Sitemaps

اگر از افزونه yoast استفاده نمی کنید، این روش برایتان مناسب تر است. در این روش باید افزونه Google XML Sitemaps را دانلود کنید (از مخزن خود وردپرس می توانید این کار را انجام دهید.) پس از آن که این افزونه را فعال کردید، نقشه سایت شما به صورت اتوماتیک ایجاد می شود که از طریق آدرس زیر می توانید آن را مشاهده کنید.

https://www.example.com/sitemap_index.xml

سایت مپ چیست

نکته ای که باید آن را ذکر کنیم، این است که این افزونه بیشتر برای بلاگ ها و سایت هایی که فروشگاهی هستند کاربرد دارد؛ در صورت استفاده می توانید تنظیمات افزونه را بررسی کنید تا اطمینان حاصل کنید که تمامی صفحات مهم شما در آن قرار گرفته اند. البته شما برای پیکربندی هم می توانید از آدرس زیر اقدام کنید.

Settings » XML-Sitemap

سایت مپ چیست

همانطور که مشاهده می کنید، این افزونه یک سری اطلاعات را در رابطه با وضعیت سایت شما در اختیارتان قرار می دهد. در صورتی که افزونه XML-Sitemap نتواند به موتورهای جستجو اعلام کند که محتوای جدیدی اضافه شده است و آن را ایندکس کند، در این صورت به شما اطلاع داده می شود.

بخشی به نام basic options وجود دارد که شما می توانید تیک موتورهای جستجو مانند گوگل و بینگ را فعال کنید و به این روش بروز رسانی سایت خودتان را اطلاع دهید.

در قسمت بعدی، شما می توانید تیک گزینه Add sitemap URL to the virtual robots.txt file را فعال کنید تا آدرس سایت مپ که به وسیله خود وردپرس ساخته شده است را در فایل rebots.txt قرار دهید.

گزینه Try to increase the memory limit to وجود دارد که این گزینه برای مشخص کردن حجم فایل است و شما می توانید از حجم زیاد سایت مپ جلوگیری کنید. توصیه ما این است که در این فیلد چیزی وارد نکنید.

گزینه Try to increase the execution time limit to نیز وجود دارد که حداکثر زمانی است که فایل نقشه سایت می تواند بارگذاری شود (این عدد به ثانیه محاسبه می شود).

گزینه دیگری که وجود دارد، Try to automatically compress the sitemap if the requesting client supports it است که تا حد زیادی نقشه سایت را فشرده می کند تا فضای اشغال شده کمتر شود. در صورتی که با خطایی مواجه شدید، تیک این قسمت را بردارید.

در صورتی که تیک گزینه Allow anonymous statistics را فعال کنید، می توانید آماری را برای سازنده برای بهبود و توسعه افزونه ارسال کنید. این گزینه اختیاری است و شما می توانید آن را فعال نکنید.

در مرحله بعدی، توضیحات بیشتری به شما نشان داده می شود که از طریق این قسمت می توانید صفحات را به صورت دستی هم به نقشه سایت خودتان اضافه کنید. البته بیشترین کاربرد این بخش زمانی است که شما بخواهید صفحات HTML را جدا از وردپرس به نقشه سایت خودتان اضافه کنید.

سایت مپ چیست

پس از آن شما قادر خواهید بود نحوه اولویت افزونه نسبت به پست ها را تعیین کنید. البته این افزونه به صورت پیش فرض از تعداد نظرات برای اولویت پست ها استفاده می کند.

در قسمت Post priority بهتر است که گزینه Do not use automatic priority calculation را انتخاب کنید.

سایت مپ چیست

قسمت بعدی که برایتان باز می شود، شما را قادر می سازد تا محتوا را از نقشه سایت خودتان حذف کنید. فرض کنید که شما یک سایت فروشگاهی دارد. شما می توانید گزینه include categories را فعال کنید و دسته بندی محصولات را هم به نقشه سایتتان اضافه کنید. البته Excluded items نیز وجود دارد که شما را قادر می سازد تا دسته بندی را از نقشه حذف کنید. در کل این کار می تواند در سئو سایت فروشگاهی شما تاثیر زیادی داشته باشد.

سایت مپ چیست

پس از این شما قادر خواهید بود که فرکانس و اولویت مطلب نقشه سایت خودتان را تنظیم کنید. در صورتی که این مقادیر را تغییر دهید، موتورهای جستجو آن را به عنوان نکته ای در نظر می گیرند که بر اساس معیارهایشان می توانند آن ها را دنبال کنند و یا نادیده بگیرند.

سایت مپ چیست

پس از آن که تغییرات را اعمال کردید، می توانید روی گزینه Update Options کلیک کنید.

چگونه نقشه سایتمان را به گوگل معرفی کنیم؟

موتورهای جستجو به آسانی می توانند نقشه سایت را پیدا کنند. هر زمانی که محتوای جدیدی در سایت منتشر کنید، پینگ به موتورهای جستجو ارسال می شود تا موتورهای جستجو از تغییرات در نقشه سایت مطلع شوند.

توصیه ما این است که نقشه سایت را به صورت دستی وارد کنید تا مطمئن شوید که حتما موتورهای جستجو قادر به پیدا کردن آن هستند.

سایت مپ را در سرچ کنسول ثبت کنید

احتمالا برایتان سوال پیش آمده است که سرچ کنسول (Google Search Console) چیست؟ گوگل سرچ کنسول یکی از ابزارهای رایگان گوگل است که خود گوگل آن را ارائه کرده است تا صاحبان سایت بتوانند جایگاه صفحات خودشان را ارتقا دهند یا حفظ کنند. زمانی که شما سایت مپ خودتان را در سرچ کنسول ثبت می کنید، به گوگل کمک می کنید تا با سرعت بیشتری مطالب شما را ایندکس کند.

پس بهتر است ابتدا سایتتان را به سرچ کنسول متصل کنید و پس از فعال سازی آن، از قسمت INDEX گزینه Sitemap را انتخاب کنید (در قسمت سمت چپ صفحه می توانید این گزینه ها را پیدا کنید).

پس از آن شما باید آدرس سایت مپ خودتان را در کادری که مشخص کرده ایم، وارد کنید و گزینه SUBMIT را انتخاب کنید.

سایت مپ چیست

بعد از این مرحله سایت مپ شما به سرچ کنسول اضافه می شود و شما می توانید جزئیات را مثل تصور زیر مشاهده کنید.

سایت مپ چیست

فایل ایندکس سایت مپ

زمانی که تعداد صفحات یک سایت زیاد و موضوعات زیادی را در بر می گیرد، فایل ایندکس نقشه کاربرد زیادی دارد. زمانی که از صفحات زیاد صحبت می کنیم، منظورمان سایتی با 5000 صفحه و با سایز نقشه بالای 100 مپ است. در این صورت شما به فایل ایندکس سایت مپ خودتان نیاز خواهید داشت. به صورت خلاصه تر یعنی فایل مرتبط به هر سایت مپ، باید در فایل ایندکس لیست شود و پس از آن مورد استفاده قرار گیرد.

سخن آخر

در این مقاله در مورد سایت مپ صحبت کردیم و روش های ایجاد نقشه سایت را بیان کردیم. فراموش نکنید که اگر قصد دارید تا سایتتان رتبه های خوبی را در نتایج جستجو دریافت کند، باید سایت مپ را ایجاد کنید. سایت مپ بخشی از سئو تکنیکال است و سئو تکنیکال نیز جزوی از روش های سئو کلاه سفید است.

برای مثال سرعت سایت نیز یکی از مواردی است که در سئو تکینکال اهمیت دارد؛ یعنی هر اندازه که سرعت سایت شما بیشتر باشد، همان اندازه هم سئو سایت شما بهتر خواهد بود. یکی از روش هایی که شما می توانید سرعت سایت خودتان را افزایش دهید، استفاده از سرور مجازی یا سرور اختصاصی است که بسته به نیاز خودتان و ورودی و ترافیک سایتتان می توانید یکی را انتخاب کنید. برای تهیه VPS و سرور اختصاصی می توانید به صفحه خرید سرور مجازی و خرید سرور اختصاصی در سایتمان سر بزنید.

در صورتی که سوالی در این زمینه دارید می توانید در قسمت نظرات با ما مطرح کنید تا در سریع ترین زمان ممکن به سوال شما پاسخ دهیم.

 

سوالات متداول:

بله این کار به صورت کاملا رایگان انجام می شود و نیاز به هزینه خاصی ندارد.

مطالب مشابهی که شاید علاقمند باشید

علاقه مند به حوزه دیجیتال مارکتینگ به خصوص (SEO - SEM)

دیدگاه های شما

13 مهر 1401
صدف قاسمی

آیا نداشتن سایت مپ به سئو سایت آسیب میزند؟

    13 مهر 1401
    مارال آزاد

    اگر سایت شما سایت مپ نداشته باشه آسیبی به سئو سایت وارد نمی شود ولی ساخت sitemap منجر به بهبود سئو سایت می شود.

13 مهر 1401
آرزو برزگر

چطوری میتونم بررسی کنم یه سایت sitemap داره یا نه؟

    13 مهر 1401
    مارال آزاد

    برای مشاهده سایت مپ کافی هست عبارت sitemap.xml رو در آخر آدرس سایت وارد کنید یا می تونید robots.txt رو به همراه آدرس سایت وارد کنید(مثلا به صورت example.com/robots.txt) و در این فایل آدرس سایت مپ وجود دارد.

13 مهر 1401
علی

روش دیگری برای معرفی سایت مپ به گوگل هست؟

    14 مهر 1401
    مارال آزاد

    بله شما می تونید سایت مپ رو از طریق فایل robots.txt هم به گوگل معرفی کنید. فقط کافی هست آدرس سایت مپ رو در انتهای این فایل قرار بدین.

13 مهر 1401
مهشید امینی

ایا محدودیتی در ساخت سایت مپ هست؟

    14 مهر 1401
    مارال آزاد

    فایل sitemap نباید بیشتر از ۵۰ هزار URL داشته باشد و حجم آن بیشتر از ۵۰ مگابایت نباشد.

13 مهر 1401
رضا عطایی

سلام. ایا صفحات 404 باید در سایت مپ باشند؟

    14 مهر 1401
    مارال آزاد

    سلام. نه صفحات 404 نباید در سایت مپ باشند

برای دریافت این مقاله لطفا ایمیلتان را وارد کنید

می توانید مقاله را دانلود کنید یا پرینت بگیرید