شما برای مطالعه این مقاله فقط 7 دقیقه وقت نیاز دارید

install-net-core-on-ubuntu

آموزش نصب فریم ورک NET Core. در لینوکس اوبونتو

5/5 - (1 امتیاز)

اگر قصد توسعه اپلیکیشن های وب، خط فرمان، موبایل یا دسکتاپ دارید، Microsoft .NET Core یکی از بهترین پلتفرم هایی است که برنامه نویسی با زبان هایی مثل ویژوال بیسیک، سی شارپ، ++C و … را خیلی راحت تر می کنند. در واقع، شما با نصب فریم ورک NET Core. در لینوکس، یک جایگزین عالی برای NET Framework. ویندوز راه اندازی می کنید که کارهای لازم برای ایجاد و اجرای برنامه های NET. در لینوکس را انجام دهد.

فریم ورک NET Core. یکی از بهترین گزینه ها برای ایجاد و اجرای اپلیکیشن های مختلف است و دیگر نیازی نیست نگران ناسازگاری سیستم عامل خود با این فریمورک باشید چون این فریمورک روی سیستم عامل های لینوکس و مک هم کار می کند. کافیست دستورات نصب مخزن، sdk و runtime این فریمورک را در سیستم اوبونتو خود اجرا کنید و بعد شروع به استفاده از آن کنید. 

برای نصب فریم ورک NET Core. در لینوکس اوبونتو نمی توانید از طریق مخزن رسمی اوبونتو اقدام کنید چون پکیج مربوط به این فریمورک در این مخزن موجود نیست و شما ابتدا باید مخزن دات نت core را به سیستم اوبونتو اضافه کنید و بعد با استفاده از مدیر بسته، دستورات نصبی را اجرا کنید.

همچنین، اگر می خواهید یک بستر قدرتمند برای راه اندازی اپلیکیشن های خود داشته باشید و از پتانسیل کامل آنها برای ارائه سرویس ها و پاسخگویی به درخواست هایی متعدد بهره مند شوید، توصیه ما این است که به فکر خرید سرور مجازی لینوکس مناسب و ایده آل هم باشید تا قدم هایی که در این مسیر برمی دارید به موفقیت شما ختم شوند. 

ما در این آموزش، ابتدا به تفاوت های فریم ورک NET Core. و NET. ویندوز اشاره می کنیم و سپس مراحل  نصب فریم ورک NET Core. در لینوکس اوبونتو را به طور کامل آموزش می دهیم. اگر می خواهید یک پروسه نصب بدون دردسر و سریع داشته باشید، توصیه می کنیم که این مقاله را از دست ندهید:

آشنایی با فریم ورک NET Core.

اگر با زبان های محبوبی مثل سی شارپ کار کرده باشید، مطمئناً اسم NET Framework. را زیاد شنیده اید یا به احتمال زیاد از آن استفاده هم کرده اید.

 فریم ورک یک پلتفرم برای طراحی سیستم های نرم افزاری است که از کتابخانه ها و زبان های مختلفی پشتیبانی می کند و با هدف ساده سازی پروسه توسعه و برنامه نویسی اپلیکیشن ها ایجاد شده است.  

NET Framework. مایکروسافت هم یک پلتفرم عالی برای توسعه اپلیکیشن های ویندوز است که خیلی از کارها را برای برنامه نویسان راحت تر کرده است. این فریمورک شامل تمام ابزارها، زبان های برنامه نویسی و کتابخانه هایی است که یک توسعه دهنده برای ساخت اپلیکیشن ها و سرویس های ویندوز موردنظر خود نیاز دارد. ولی همانطور که در آموزش نصب NET Framework. در ویندوز سرور هم اشاره کردیم، این فریمورک مخصوص ویندوز است و اپلیکیشن های ساخته شده توسط آن فقط روی سیستم عامل ویندوز اجرا می شوند.

اما فریم ورک NET Core. چیست؟

NET Core. یکی از جدیدترین پلتفرم های مبتنی فریمورک NET. است که محدودیت اصلی NET Framework. که فقط می توانست برنامه های تحت ویندوز را ایجاد و اجرا کند، کنار گذاشته است. در واقع، این فریمورک جدا از اینکه یک فریمورک کراس پلتفرم رایگان، متن باز و همه منظوره است، می تواند روی سیستم عامل های دیگری مثل لینوکس و مک اجرا شود.و به اصطلاح، کراس پلتفرم بودن هم یکی از ویژگی های مهم این فریمورک است.

تمام اپلیکیشن هایی که با این فریمورک ساخته می شوند، روی سیستم عامل های ویندوز، لینوکس و مک قابل اجرا هستند.

حالا بیایید تفاوت های این دو فریمورک را در یک جدول خلاصه کنیم:

 

ویژگیفریمورک NET.فریمورک NET Core.
سازگاریاین فریمورک و برنامه های ساخته شده توسط آن فقط روی سیستم ها و سرورهای ویندوز قابل اجرا هستند.فریمورک NET Core. با تمام سیستم عامل های ویندوز، لینوکس و مک سازگار است و نه تنها خودش، بلکه تمام اپلیکیشن های ایجاد شده توسط آن در این سیستم عامل ها قابل اجرا هستند.
نصب فریمورک NET. دارای یک محیط نصب و زمان اجرای بسته بندی شده است که این پکیج هم مخصوص ویندوز است.Net Core یک فریمورک کراس پلتفرم است و به طور مستقل روی سیستم عامل لینوکس و ویندوز هم قابل نصب است.
پشتیبانی از زبان های برنامه نویسیسی شارپ، Visual Basic.NET F# ،IronPython ،IronRuby و C++سی شارپ، Visual Basic .NET F#، IronPython، IronRuby و C++
کاربردهامحدود به اپلیکیشن های تحت ویندوزپشتیبانی از طیف گسترده ای از اپلیکیشن ها مثل بازی، موبایل، IoT و هوش مصنوعی
پشتیبانی از میکروسرویس هاNET. اجازه ساخت و دیپلوی میکروسرویس ها به چند زبان مختلف را نمی دهد.فریمورک NET Core. از میکروسرویس ها پشتیبانی می کند و از حداقل تکنولوژی های لازم برای هر میکروسرویس بهره مند است. 
پشتیبانی از سرویس های RESTوقتی صحبت از خدمات WCF می شود، فریمورک NET. یک انتخاب فوق العاده است. همچنین با سرویس های RESTful هم کار می کند. این فریمورک از WCF پشتیبانی نمی کند و همیشه باید یک REST API ایجاد کنید.
عملکرد و مقیاس پذیریمقیاس پذیری و عملکرد این فریمورک در مقایسه با NET Core. پایین تر است.عملکرد و مقیاس پذیری NET Core. در مقایسه با NET. بالاتر است و دلیل آن، معماری بهینه و پرتیبل این فریمورک است.
امنیتفریمورک NET از ویژگی code access security برخوردار است و این ویژگی باعث می شود که گزینه امن تری باشد.NET Core. از ویژگی Code Access Security برخوردار نیست و همین باعث می شود NET. از لحاظ امنیت برتری داشته باشد.
ابزارهای خط فرمان (CLI)فریمورک NET. برای CLI بسیار سنگین است و برخی از توسعه دهندگان ترجیح می دهند که به جای خط فرمان از ide استفاده کنند.NET Core برای همه پلتفرم ها یک رابط خط فرمان سبک وزن ارائه می دهد.
کلیک کنید  نحوه حذف فایل و دایرکتوری در لینوکس با استفاده از 5 دستور

 

حالا که با تفاوت های این دو آشنا شدیم، وقت آن است که مراحل نصب فریم ورک NET Core. در اوبونتو را بررسی کنیم تا هر چه سریع تر شروع به کار کنید:

نحوه نصب فریم ورک NET Core. در لینوکس اوبونتو 

قبل از هر کاری بهتر است در مورد پیش نیازهای نصب فریم ورک NET Core. در اوبونتو مطمئن شوید تا بعداً به مشکل نخورید.

1. پیش نیازهای نصب فریم ورک NET Core. در اوبونتو را فراهم کنید.

برای نصب این فریمورک، اول باید یک سیستم اوبونتو داشته باشید و از تمام امتیازات sudo برای اجرای دستورات لازم برای نصب برخوردار باشید.

حالا نوبت به پکیج apt-transport-https می رسد.

با توجه به این که مخزن رسمی مایکروسافت برای تحویل پکیج های دبیان به سیستم اوبونتو از HTTPS استفاده می کند، شما باید از قبل پکیج apt-transport-https را نصب کنید.

ابتدا دستور زیر را اجرا کنید تا مخازن سیستم آپدیت شوند:

sudo apt update

سپس دستور زیر را برای نصب پکیج apt-transport-https اجرا کنید:

sudo apt install -y apt-transport-https

خروجی به صورت زیر خواهد بود:خروجی نصب پکیج transport لازم برای نصب فریم ورک NET Core.

همچنین، به خاطر اینکه NET Core. به بعضی از بسته های مخزن universe متکی است، باید مطمئن شوید که این مخزن فعال است.

برای این کار باید به بخش Software & Updates سیستم اوبونتو بروید و بررسی کنید که گزینه Community-maintained free and open-source software (universe) علامت گذاری شده است یا نه. علامت گذاری مخزن universe

همچنین با اجرای دستور زیر هم می توانید از فعال بودن این مخزن مطمئن شوید:

egrep -r '^[ ^I]*[^#].*universe' /etc/apt/sources.list*

خروجی زیر، نشاندهنده فعال بودن این مخزن است.فعال سازی universe با دستور

2. ppa پکیج NET Core. را دانلود کنید.

بعد که خیالتان از بابت پیش نیازها مطمئن شد، باید PPA مایکروسافت را به سیستم خود اضافه کنید. درواقع، تیم مایکروسافت یک پکیج دبیان برای راه اندازی این PPA در اوبونتو ارائه می دهد که باید آن را نصب و پیکربندی کنید.

پس، ترمینال خود را باز کنید و دستورات زیر را یکی یکی اجرا کنید:

wget https://packages.microsoft.com/config/ubuntu/22.04/packages-microsoft-prod.deb

sudo dpkg -i packages-microsoft-prod.deb

دستورات بالا در مسیر /etc/apt/sources.list.d/microsoft-prod.list یک فایل ایجاد می کند که حاوی تنظیمات موردنیاز است.

الان دیگر می توانید نصب فریم ورک NET Core. در لینوکس اوبونتو را شروع کنید.

3. NET Core SDK. را نصب کنید.

NET Core SDK. کیت توسعه نرم افزار است که برای توسعه برنامه ها استفاده می شود. در واقع، اگر می خواهید برنامه های موردنظر را ایجاد کنید و تغییرات لازم را اعمال کنید، نیاز به یک سری ابزارها مثل ویژال استودیو دارید که این ابزارها برای پشتیبانی از فریمورک NET Core و ایجاد برنامه های مبتنی بر این فریمورک نیاز به SDK آن دارند. 

پس برای نصب این sdk، دستورات زیر را یکی یکی اجرا کنید:

sudo apt update 
sudo apt install dotnet-sdk-6.0

سپس کلید y را فشار دهید تا پروسه نصب تکمیل شود.

بله! اگر دستورات بالا به موفقیت اجرا شدند پس تبریک می گوییم چون شما موفق به نصب Net core SDK. شده اید.

4. NET Core Runtime. را اجرا کنید.

NET Core Runtime یکی از نیازهای اصلی سیستم شما برای اجرا اپلیکیشن های ایجاد شده توسط این فریمورک است. در واقع، با نصب این پکیج محیط یا صحنه لازم برای اجرای برنامه ها را فراهم می کنید که برای این کار کافیست دستورات زیر را به ترتیب اجرا کنید:

sudo apt update 
sudo apt install dotnet-runtime-6.0

سپس کلید y را فشار دهید تا پروسه نصب تکمیل شود.

اگر دستورات بالا هم با موفقیت اجرا شدند مجدداً تبریک می گوییم چون شما موفق به نصب Net core Runtime. هم شده اید.

5. ورژن NET Core. را بررسی کنید.

شما با استفاده از دستور dotnet به راحتی می توانید ورژن این فریمورک را برررسی کنید.

dotnet --version

نحوه ایجاد یک اپلیکیشن ساده با NET Core. در لینوکس

در این مثال، برای شروع کار با این فریمورک در ابونتو با خط فرمان کار می کنیم و یک اپلیکیشن جدید ایجاد می کنیم.

 اول باید باید یک کنسول اپلیکیشن جدید ایجاد کنید که دستور آن به صورت زیر است:

dotnet new console -o HelloWorld

این دستور اپلیکیشن HelloWorld را در سیستم شما ایجاد می کند که دایرکتوری آن در مسیر فعلی خط فرمان ایجاد می شود که می توانید با دستور cd وارد این دایرکتوری شوید و شروع به کار با اپلیکیشن HelloWorld کنید:

cd  HelloWorld

بعد از اینکه تغییرات لازم را اعمال کردید و خواستید با اجرای آن، خروجی موردنظر را ببینید، کافیست با دستور زیر، آن را اجرا کنید:

dotnet run

اگر دستور چاپ Hello World را لحاظ کرده باشید، خط فرمان این خروجی را در اختیار شما قرار می دهد.لین اجرا بعد از نصب فریم ورک NET Core.

نحوه حذف فریمورک NET Core از اوبونتو

اگر به هر دلیلی، دیگر به این فریمورک نیاز ندارید، می توانید از دستور حذفی مدیر بسته apt کمک بگیرید و آن را حذف کنید.

sudo apt remove --purge dotnet-sdk-6.0 dotnet-runtime-6.0

همچنین، برای حذف تمام پکیج های وابسته به این فریمورک که دیگر قابل استفاده نیستند هم می توانید از دستور زیر استفاده کنید:

sudo apt auto-remove

سخن آخر

فریمورک NET Core. علاوه بر ویژگی های پیشرفته و عملکرد بالای خود، یکی از محدودیت های اصلی فریمورک net. مایکروسافت یعنی محدودیت نصب و اجرا در سیستم های لینوکس و ویندوز را کنار گذاشته است. شما به راحتی می توانید این فریمورک را با استفاده از دستورات بالا نصب کرده و در ادامه، به کمک خط فرمان یا ادیتورهایی مثل ویژال استودیو کار ایجاد و اجرای اپلیکیشن ها را در سیستم اوبونتو خود شروع کنید.

از اینکه تا انتهای مقاله با ما همراه بودید، از شما متشکریم. امیدواریم که مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. در صورت داشتن هرگونه سوال، درخواست و نیاز به راهنمایی، می توانید با ثبت نظر خود، با ما وارد ارتباط شوید تا هر چه زودتر به شما پاسخ دهیم.

مطالب مشابهی که شاید علاقمند باشید

من زهرا پیرجانی دانشجوی رشته نرم افزار هستم. علاقه ای که به یادگیری مطالب جدید دارم باعث شد که انگیزم برای فعالیت در حوزه تولیدمحتوا بیشتر شود. تمام تلاشم این است که با درک کامل موضوع، محتوایی ساده و کامل تهیه کنم که برای همه علاقمندان مفید و کاربردی باشد. یادگیری مطالب جدید و آموزش اونها به بقیه، بهترین کاری هست که می توانم برای رشد خودم و همچنین کمک به رشد علاقمندان به مباحث مورنظر انجام بدم.

دیدگاه های شما

برای دریافت این مقاله لطفا ایمیلتان را وارد کنید

می توانید مقاله را دانلود کنید یا پرینت بگیرید