انتخاب سیستم عامل مناسب برای برنامه نویسی: لینوکس یا ویندوز؟
شاید شما هم با دیدن آگهی های استخدامی برنامه نویس، به این فکر افتاده اید که چرا شما در این حوزه فعالیت نکنید؟ وقتی یک حوزه انقدر در حال پیشرفت است و تقاضا برای استخدام برنامه نویسان مختلف در حال افزایش است، چرا شما نتوانید به یکی از موفق های حوزه برنامه نویسی تبدیل شوید؟ بله مطمئناً که می توانید ولی برای شروع، اول باید حوزه مورد علاقه و بعد سیستم عامل مناسب برای برنامه نویسی را انتخاب کنید.
سیستم عامل هایی که برای برنامه نویسی مناسب هستند، هر کدام مزایا و معایبی دارند که در بین آنها، لینوکس و ویندوز بیشتر از همه جلب توجه می کنند و این دو خودشان برای حوزه های خاصی مناسب هستند.
تا وقتی که وارد عمل نشوید، مهم نیست که انگیزه و علاقه شما برای این مسیر چقدر است. پس با انتخاب سیستم عامل مناسب برای برنامه نویسی، اولین قدم را بردارید چون با شروع این مسیر، آینده هیجانی در انتظار شما خواهد بود:
اهمیت سیستم عامل در برنامه نویسی
سیستم عامل نقش واسط بین سخت افزار و برنامه های نرم افزاری را برعهده دارد. در واقع، بدون سیستم عامل، کار کردن با کامپیوتر عملاً غیرممکن است چون برنامه سیستم عامل مسئول وظایف مهمی مثل مدیریت حافظه، لود و اجرای فرآیندها، مدیریت فضای دیسک، مدیریت ورودی/خروجی و مدیریت فرآیندها است. پس با این اوصاف، این که موقع انتخاب سیستم عامل مناسب برای برنامه نویسی در مورد ویژگی های هر کدام از آنها تحقیق کنید و بعد، بر اساس علایق و اهداف خود و ویژگی های آنها یک انتخاب مناسب و ایده آل انجام دهید کار کاملاً منطقی است. درست همان کاری که باید موقع انتخاب سیستم عامل مناسب برای خرید سرور مجازی (Buy VPS) انجام دهید.
البته، نرم افزار برنامه نویسی و در کل، پروسه اجرای کدهای مربوط به برنامه ها نیازمند یک سیسم مناسب هم است چون سرعت و کیفیت برنامه نویسی به ویژگی های سخت افزاری مثل CPU و RAM وابسته است. ولی حداقل نیازمندی هایی سخت افزاری هم می تواند از شاخه به شاخه متفاوت باشد به عنوان مثال، برنامه نویسی هوش مصنوعی نیازمند سیستم قوی تری نسبت به حوزه توسعه وب سایت استاتیک است. پس، قبل از تصمیم گیری در مورد سیستم عامل در مورد مناسب بودن سیستم خود برای شروع حوزه موردنظر مطمئن شوید.
بعد از اینکه از این قضیه مطمئن شدید، انتخاب یک سیستم عامل مناسب برای برنامه نویسی کمی راحت تر می شود چون تنها کاری که باید انجام دهید این است که حوزه موردعلاقه خود را انتخاب کنید و بعد بررسی کنید که به چه برنامه ها و نرم افزارهایی نیاز خواهید داشت تا بر این اساس بهترین انتخاب را انجام دهید.
بهترین سیستم عامل ها برای برنامه نویسی
قبل از هر چیزی باید به این نکته اشاره کنیم که شاید “بهترین سیستم عامل” برای شما با “بهترین سیستم عامل” برای دوستتان می تواند متفاوت باشد چون این انتخاب تا حد زیادی به ترجیحات شخصی و وظایفی که قرار است انجام دهید بستگی دارد. سیستم عامل هایی که در ادامه بررسی می کنیم بر اساس کاربردی که در سراسر دنیا دارند، انتخاب شده اند:
لینوکس – اوبونتو
اوبونتو یکی از معروف ترین توزیع های لینوکس است که در حوزه برنامه نویسی هم طرفدار زیادی دارد. ویژگی ها و مزایای کاربردی اوبونتو با یک محیط دسکتاپ عالی برجسته تر شده اند و همین باعث شده است که برنامه نویسان مبتدی برای کار کردن با آن نیاز به تخصص زیادی نداشته باشند.
برنامه نویسان با سیستم عامل اوبونتو دیگر نگران سختی پروسه دانلود پکیج های deb نیستند. از طرف دیگر، Software Center این سیستم عامل بسیاری از برنامه های کاربردی را به صورت رایگان ارائه می دهد و باعث شده است که برنامه نویسان در این زمینه یک نفس راحت بکشند.
ویژگی های برجسته اوبونتو
- متن باز و رایگان
- قابیلت اطمینان بالا
- امنیت بالا و امکانات رمزگذاری
- عملکرد بالا: سریع، کارآمد و سبک
- نصب راحت ماژول ها و پکیج های پیچیده
- ارائه LibreOffice (مشابه آفیس ویندوز) به صورت کاملاً رایگان
- پشتیبانی از یک مرورگر سریع در کنار مرورگرهای معروف دیگری مثل کروم
- مجهز به فایروال داخلی و برنامه های آنتی ویروس
- پشتیبانی از 50 زبان مختلف دنیا
- دسترسی به اصلاحات و آپدیت های امنیتی به مدت 5 سال
- Multitasking یا مدیریت همزمان چندکار به صورت همزمان با جابه جایی بین فعالیت ها
مایکروسافت – ویندوز 10
وقتی صحبت از قدرت رابط گرافیکی می شود، ویندوز اولین سیستم عاملی است که به ذهن می آید. رابط کاربری ساده و کاربردی، دسترسی راحت به پایگاه داده ها، امکان اجرای پکیج های مختلفی همگی باعث شده اند که ویندوز جزو بهترین ها برای برنامه نویسی باشد.
با اینکه ویندوز 11 آخرین نسخه ویندوز است و به خاطر ویژگی های پیشرفته و امنیت و پشتیبانی حرف اول را می زند ولی پایداری و نبود باگ در عملکرد سیستم عامل هم از فاکتورهای مهمی است که شاید جدید بودن ویندوز 11 باعث شود که موقع انتخاب سیستم عامل برای برنامه نویسی، ویندوز 10 نسبت به ویندوز 11 برجسته تر باشد.
ویندوز 10 بیشتر به دلیل رابط کاربری دسکتاپ گرا جلب توجه کرد اما با ارائه DirectX 12 در کنار WDDM 2.0 امکان اتصال به منابع سخت افزاری و CPU را فراهم کرد. این ویژگی که با عنوان ” console-level efficiency” شناخته می شود، باعث که برنامه نویسان با استفاده از برنامه نویسی سطح پایین، سرعت توسعه خود را بالا ببرد و از منابع به نحو احسن استفاده کنند.
WDDM 2.0 هم با ارائه بخش جدید مدیریت حافظه مجازی و تکنیک allocation تلاش می کند که میزان تقاضا برای درستی به درایور مد-هسته را کاهش دهد و از این طریق، امنیت و پایداری سیستم را بالا ببرد.
ویژگی های برجسته ویندوز 10
- امنیت بالا به خاطر ویژگی های مثل Secure Boot و روش های احراز هویت متنوع (رمز پین و تشخیص چهره)
- پشتیبانی از نرم افزارهای تجاری (پولی)
- مقرون به صرفه تر و ارزان تر نسبت به macOS
- افزایش قدرت، امنیت و سرعت با آپدیت ها به صورت 6 ماه یکبار
- پشتیبانی از قطعات سخت افزاری و نرم افزاری مختلف
- عمر باتری طولانی تر نسبت به macOS
- زمان بارگذاری کمتر
- عملکرد و پایداری بالا
- ارائه طیف گسترده ای از برنامه ها، ویدیوها و کتاب های الکترونیکی توسط فروشگاه مایکروسافت
- امکان تطبیق رابط کاربری با نوع دستگاه مورداستفاده و روش ورودی
لینوکس – دبیان
دبیان از اصلی ترین سیستم عامل های مبتنی بر لینوکس است که برنامه نویسان موقع انتخاب سیستم عامل برای برنامه نویسی به خاطر فاکتورهای مهمی مثل پایداری و امنیت به این سمت کشیده می شوند. در واقع، پیروی از یک سری قواعد و تست دقیق همه تغییرات باعث شده است که دبیان به این درجه از پایداری برسد و در بین بهترین توزیع های لینوکس برای برنامه نویسی قرار بگیرد.
همچنین، این سیستم عامل به خاطر مدیریت پکیج deb و پشتیبانی از تعداد زیادی پکیج کاربردی به درجه فوق العاده ای رسیده است و مدیران سیستم و برنامه نویسان باتجربه ترجیح می دهند که با برنامه نویسی در نرم افزارهای پایدار و تست شده (البته شاید قدیمی) سیستم دبیان، اطمینان کار خود را بالا ببرند.
البته، اگر در زمینه استفاده از دبیان مبتدی هستید، نیازی به هیچگونه نگرانی نیست چون آموزش های متعددی وجود دارد که به شما کمک می کند نگرانی های خود را برطرف کنید و در هر کاری که انجام می دهید، تبدیل به بهترین شوید.
ویژگی های برجسته دبیان
- متن باز و رایگان
- پایداری بسیار بالا
- امنیت بالا
- باگ های کمتر نرم افزارهای برنامه نویسی
- پشتیبانی سخت افزاری بالا
- پشتیبانی از معماری های CPU متنوع
- قابل اجرا در دستگاه های مختلف مخصوصاً در IOT و دستگاه های تعبیه شدده
- افزایش قدرت سرور
- جامعه پشتیبانی قوی
- پشتیبانی از مخازن نرم افزاری گسترده
اپل – macOS
سیستم عامل macOS یکی از بهترین سیستم عامل های مناسب برای برنامه نویسان است و مخصوصاً به خاطر کاربرپسندی بالایی که دارد، گزینه بسیار خوبی است. macOS از رابط کاربری Aqua استفاده می کند که حول یک هسته هیبریدی ساخته شده است.
پشتیبانی از 39 زبان مختلف دنیا و قابلیت اجرای آن در انواع دستگاه ها مثل کامپیوترها، دستگاه های تعبیه شده و workstation ها باعث افزایش انعطاف پذیری این سیستم عامل شده است.
در کل، این که macOS دارای تمام امکانات سیستم یونیکس است و تمام برنامه ها با هر زبانی در این سیستم قابل اجرا است، از مهم ترین مزایایی است که باعث شده این سیستم عامل در حوزه برنامه نویسی به محبوبیت زیادی برسد.
ویژگی های برجسته macOS
- پشتیبانی از هر دو نوع فایل سیستم NTFS و FAT
- عملکرد و سرعت بالا
- تیم پشتیبانی قدرتمند
- امنیت بالا و نرح حملات ویروسی پایین
- قابلیت چندکاربره بدون تاثیر روی منابع
- نصب آسان پکیج ها، ماژول ها و برنامه ها
- مجهز به تکنولوژی ها و ویژگی های پیشرفته مثل Siri و DaVinci Resolve
- اجرای چندین کار به صورت همزمان و با قابلیت جابه جایی آسان بین آنها
- قابلیت همگام سازی فایل ها و داده های دستگاه با سرورهای ابری اپل
- ارائه برنامه های کاربردی مختلف مثل آفیس و فوتوشاپ
- اجرای برنامه های مدرن سیستم عامل های مختلف از طریق مجازی سازی، ماشین های مجازی یا بوت دوگانه
لینوکس – Arch Linux
اگر در بین سیستم عامل های موجود در دنیا، علاقه بیشتری به توزیع های لینوکس دارید و تمایل دارید که برامه نویسی را با یک توزیع مناسب دنبال کنید، آرچ لینوکس هم گزینه خوبی برای شماست.
قابلیت سفارشی سازی و انتخاب اجزا باعث می شود که به راحتی سیستم عامل ایده ال خود را ایجاد کنید و با شروع برنامه نویسی، در جمع کاربران آرچ لینوکس قرار بگیرید که تقریباً کل آنها تجربه برنامه نویسی دارند و می توانند حامی خوبی برای شما باشند.
repository این سیستم عامل همیشه بروز است و با یک بار نصب، به طور خودکار همیشه به آخرین نسخه از آن دسترسی خواهید داشت. همین ویژگی باعث می شود که بیشتر روی توسعه برنامه خود تمرکز کنید و نگرانی های دیگر خود را نادیده بگیرید.
توزیع arch linux دارای یک کرنل لینوکس و مدیریت بسته است و تا حد زیادی مبتنی بر پکیج های باینری است. این بسته ها برای کمک به ارتقا عملکرد سخت افزار، ریزپردازنده های x86-64 را هدف قرار می دهند.
ویژگی های برجسته Arch Linux
- مدل انتشار چرخشی و بروزرسانی خودکار و منظم
- بهره مندی از یک داکیومنتیشن جامع
- پشتیبانی توسط یک جامعه قدرتمند
- ارائه یک محیط مناسب برای کد نویسی
- مجهز به پکیج های مهم و کاربردی
- بهره مندی از مدیر بسته قوی PacMan
- محیط کاربری ساده برای مبتدیان
OpenSUSE – لینوکس
این توزیع بیشتر روی استفاده از نرم افزارهای رایگان و متن باز تاکید دارد و همین باعث می شود که برنامه نویسان موقع استفاده از آن، احساس راحتی داشته باشند.
یکی از مزایای اصلی openSUSE، سیستم مدیریت بسته YaST است که خودکارسازی عملیات را راحت تر می کند. استراتژی توزیع نرم افزار این سیستم عامل هم جالب است، به این صورت که کافی است به وبسایت OpenSUSE مراجعه کنید و هر برنامه ای که می خواهید را دانلود و نصب کنید.
همچنین، این سیستم عامل با ارائه سرویس ساخت، این امکان را به کاربران می دهد که برای همه توزیع های مهم لینوکس مثل اوبونتو، فدورا، دبیان و … پکیج های موثر و کاربردی بسازند.
ویژگی های برجسته OpenSUSE
- پشتیبانی از فناوری های کانتینری برای مدیریت راحت تر برنامه ها
- پایداری بالا و رویکرد بهتر
- بهره مندی از یک جامعه پشتیبانی حرفه ای
- ارائه سرویس های قدرتمند سرورهای لینوکسی
- رابط کاربری ساده و خوب
- پشتیبانی از انواع معماری های پردازنده
- قابلیت نصب محیط های کاربری مختلف
فدورا – لینوکس
فدورا یکی از محبوب ترین توزیع های مبتنی بر لینوکس است که به خاطر ویژگی های متن باز خود، شباهت زیادی با اوبونتو دارد. این سیستم عامل با ویژگی هایی مثل رابط کاربرپسند، پیکربندی خودکار به صورت هوشمند، قابلیت اطمینان بالا و عملکرد قدرتمند خود به یه انتخاب ایده آل برای برنامه نویسان تبدیل شده است.
این توزیع علاوه بر در ارائه بسته های بروز شده عملکرد خوبی دارد بلکه ارتقا از یک نسخه به نسخه دیگر هم کار بسیار راحتی است. در کل، اگر به عنوان یک برنامه نویس دوست ندارید که با نسخه قدیمی سیستم عامل درگیر شوید، فدورا انتخاب خوبی برای شماست چون چرخه انتشار آن 6 ماه به 6 ماه است.
در کل، فدورا از تیم پشتیبانی قوی برخوردار است و چون Red Hat از این توزیع حمایت می کند، طبیعی است که انتظار داشته باشید موقع کار کردن با این توزیع به مشکل خاصی برخورد نکنید و در صورت هر گونه مشکل هم با استفاده از قدرت یک تیم قوی، بتوانید به سرعت آن را حل کنید.
ویژگی های برجسته فدورا
- رابط کاربری مدرن (Gnome 3) برا تمرکز بیشتر روی کد
- امکان قرار دادن برنامه در کانتینرها
- پشتیبانی از تصویر Open Container Initiative (OCI)
- ارائه یک مجموعه کاملاً متن باز با زبان ها و ابزارهای کاربردی
- پشتیبانی از ابزارهای مجازی سازی برای اجرای سیستم های مجازی
- مجهز به پورتال اختصاصی
- پروسه نصب و راه اندازی آسان
سیستم عامل های محبوب برای برنامه نویسی در انواع حوزه های شغلی
حوزه شغلی یکی از مهم ترین فاکتورهای انتخاب سیستم عامل برای برنامه نویسی است. در ادامه شاخه های رایجی که در حوزه برنامه نویسی قرار دارند را بررسی می کنیم تا متوجه شوید چه سیستم عاملی برای چه شغلی مناسب است؟
1) توسعه دهنده نرم افزار
توسعه دهندگان نرم افزار مسئول کدنویسی تمام بخش های پروژه هستند به این صورت که ایجاد نمونه های اولیه، طراحی رابط کاربری، برنامه نویسی، رفع خطا و تست جزو فعالیت های توسعه دهنده نرم افزار است.
اگر این حوزه شغلی را انتخاب کرده اید، بهتر است بدانید که همه توزیع های مناسب برنامه نویسی لینوکس، ویندوز و macOS مناسب این کار هستند ولی این بستگی به ترجیحات و نیازهای شخصی شما دارد که کدام سیستم عامل را انتخاب کنید.
حتی بعضی از توسعه دهندگان از دو سیستم عامل استفاده می کنند یا بوت دوگانه دارند. به این صورت که از اوبونتو یا macOS برای توسعه نرم افزار و از ویندوز برای انجام کارهای شخصی دیگر مثل ادیت فایل ها یا باز کردن رسانه ها استفاده کنند.
با همه این ها، بسیاری از کارفرمایان متناسب با اهداف کاری خود بیشتر به توسعه دهندگانی نیاز دارند که قادر به استفاده حرفه ای از لینوکس هستند.
2) توسعه دهنده وب
با این که هر کدام از سیستم عامل ها دارای مزایا و معایب خاصی هستند، باید متناسب با نیازهای خود تصمیم گیری کنید ولی در کل، ویندوز در مقایسه با دیگر سیستم عامل ها عملکرد بهتری در توسعه وب دارد. پشتیبانی از نرم افزارهای متنوع، ویژگی Plug and Play و مقرون به صرفه بودن باعث می شود که کاربران در هر سطح از اطلاعات و تخصص بتوانند کارهای خود را بهتر پیش ببرند. همچنین، استفاده همزمان با لینوکس و ویندوز باعث می شود که کار کردن با ابزارهای نرم افزاری لازم مثل Node JS و GIT راحت تر باشد.
این را هم فراموش کنید که بهترین سیستم عامل برای توسعه وب، سیستم عاملی است که بیشترین تطابق را با نیازهای شما داشته باشد.
3) یادگیری ماشین
یادگیری ماشین یک زیرمجموعه از هوش مصنوعی است که با ارائه توانایی تفکر به ماشین ها و پیش بینی موضوعات مختلف سروگار دارد. اینکه قرار است از کدام ابزارها برای چه کارهایی استفاده کنید، نقش مهمی در انتخاب سیستم عامل مناسب دارد. اگر می خواهید از ابزارهایی مثل JMP و RapidMiner برای کارهایی مثل تجزیه و تحلیل و ساخت مدل استفاده کنید، ویندوز گزینه بهترین برای شماست.
از طرف دیگر، Python و R از محبوب ترین زبان های برنامه نویسی برای یادگیری ماشین هستند که سیستم عامل لینوکس، بهترین عملکرد را در اجرای کدهای این زبان ها دارند.
4) علم داده
علم داده ها هم یکی از مسیرهای شغلی محبوبی است که به خاطر تحول زیاد، جلب توجه می کند. جمع آوری داده ها، سازمان دهی اطلاعات، تبدیل نتایج به راه حل ها و استفاده از راه حل ها برای تصمیمات آینده، پروسه اصلی علم داده است.
کسانی که در این زمینه فعالیت می کنند از همه سیستم عامل های بالایی استفاده می کنند ولی در کل، ویندوز گزینه خوبی برای علم داده نیست چون در مقایسه با لینوکس سرعت محاسباتی پایینی دارد. همچنین، برای استفاده از کانتینرهای داکر با استفاده از NVIDIA Docker فقط می توان از سیستم میزبان لینوکس استفاده کرد.
در کل، با اینکه ترجیحات شخصی نقش مهمی در این تصمیم دارد ولی اکثر دیتا ساینس ها به خاطر دلایلی مثل قدرت محاسباتی بالا، انعطاف پذیری و وجود برنامه های رایگان و متن باز، بیشتر لینوکس را برای انجام کارهای خود ترجیح می دهند.
5) مهندس نرم افزار
مهندسان نرم افزار مسئول شرکت در کل پروسه توسعه نرم افزار هستند و این پروسه از شرح نیازمندی ها شروع شده تا نگهداری محصولات نرم افزاری ادامه دارد.
اکثر مهندسان نرم افزار از بین سیستم عامل مناسب برای برای برنامه نویسی، مک را ترجیح می دهند چون امکانات بخش ترمینال آن نسبت به لینوکس و ویندوز بیشتر است.
البته، استفاده از دو سیستم لینوکس و ویندوز 10 برای مهندسی نرم افزار، دومین گزینه ای است که مهندسان نرم افزار برای پیش بردن کارهای خود انتخاب می کنند.
6) کدنویسی
همه چیز از کدنویسی شروع می شود. کدنویسی را یاد می گیرید تا بعدا متناسب با مسیر شغلی خود، با وضعیت بهینه تر و هدفمندتری به آن ادامه دهید. در کل، سیستم عامل خاصی برای شروع کدنویسی وجود ندارد و این انتخاب به حوزه شغلی، مشخصات نرم افزار، سیستم و فرهنگ محل کار بستگی دارد.
پس نتیجه می گیریم که برای انتخاب سیستم عامل، اول باید نیازها و ترجیحات خود را مشخص کنید و بعد ببینید که به چه حوزه ای علاقمند هستید. اینجاست که مسیر کمی روشن تر می شود. در ادامه باید مزایا، معایب و در کل ویژگی های سیستم ها را بررسی کنید تا تصمیم گیری برایتان راحت تر شود. شاید اولین انتخابی که انجام می دهید، با نیازهای شما سازگار نباشد که جای هیچگونه نگرانی نیست. یک انتخاب اشتباه، شکست نیست! یک انتخاب اشتباه، تجربه ای برای انتخاب درست تر است. پس اگر قرار باشد تمام سیستم عامل ها را تست کنید تا بالاخره گزینه مناسب را انتخاب کنید، این کار را انجام دهید. مهم این است که موفق به انتخاب یک سیستم عامل درست شوید.
کلام آخر
انتخاب سیستم عامل مناسب برای برنامه نویسی بیشتر از هر چیزی به نیازهای کاربر بستگی دارد. اگر از اولویت ها و ترجیحات خود مطمئن باشید، انتخاب کردن برای شما راحت تر خواهد بود. مثلاً VScode یک ابزار عالی برای برنامه نویسی است که از محصولات مایکروسافت است. پایتون بهترین زبان برای یادگیری ماشین است که لینوکس عملکرد بهتری در اجرای کد آنها دارد. یک مهندس نرم افزار با ترمینال مک به امکانات بیشتری دسترسی دارد. پس اول مسیر خود را مشخص کنید، بعد بهترین سیستم عامل را انتخاب کنید.
از اینکه تا انتهای مقاله با ما همراه بودید، از شما متشکریم. امیدواریم که مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. در صورت داشتن هرگونه سوال، درخواست و نیاز به راهنمایی، می توانید با ثبت نظر خود، با ما وارد ارتباط شوید تا هر چه زودتر به شما پاسخ دهیم.
سوالات متداول:
لینوکس بهترین گزینه برای برنامه نویسی است؟
ویژگی هایی مثل کامپایل سریع تر زبان های برنامه نویسی باعث شده است که برای برنامه نویسی بهترین باشد ولی اگر اولویت های شما ویژگی های دیگری مثل رابط قدرتمند یا ابزارهای نرم افزاری بیشتر هستند، ویندوز می تواند بهترین گزینه برای شما باشد.